Stiri: Constructii

Rezultate financiare bune pentru Wienerberger, în 2016

27.02.2017

În urma rezultatelor înregistrate în 2016, Wienerberger AG a reușit să demonstreze încă o dată puterea sa operațională. Într-un mediu economic caracterizat de dezvoltări diferite ale segmentului rezidențial, Wienerberger și-a depășit obiectivele. La nivel de grup, veniturile au rămas aproape stabile la 2,973.8 milioane Euro în 2016.  În aceeași perioadă, EBITDA a crescut cu 9%, la 404.3 milioane Euro. Compania și-a dublat profitul net, chiar mai mult decât atât, ajungând la suma de 82 milioane Euro pe an.

„2016 a fost un an bun pentru Wienerberger, în ciuda tendințelor divergente ale pieței la nivel global. În timp ce construcțiile rezidențiale au luat avânt în SUA și Europa, în special în Europa de Est, piața de renovare din Europa a avut un ritm mai lent.  În plus, afacerea noastră de țevi și pavaje a fost afectată de un mediu economic dificil în sectorul infrastructurii din Europa de Est. Cu toate acestea, 2016 a fost un an de activitate intensă: produsele noastre au fost folosite pentru a construi 160.000 de case și 288.000 de acoperișuri, pentru a instala 630.000 kilometri de țevi și 12 milioane de metri pătrați de pavaje din beton. Am susținut o performanță puternică și ne-am urmărit în mod consecvent strategia. Am investit aproximativ 1% din veniturile noastre în cercetare, dezvoltare și în proiecte inovatoare. Multe dintre aceste proiecte fac parte din strategia digitală complexă, concepută pentru a ajuta Wienerberger să fie pregătit pentru viitor. Mai mult decât atât, am investit aproape 44 de milioane Euro în proiecte de dezvoltare, inclusiv în achiziționarea de unități de producție pentru blocuri ceramice în Polonia și România, în preluarea unui specialist finlandez în țevi de plastic și în construcția celei mai avansate fabrici de pavaje de beton în Austria. Prin optimizarea continuă a structurilor și proceselor noastre de producție și de management, am reușit să economisim 7 milioane de Euro. Aceasta este cheia succesului nostru și confirmarea faptului că Grupul Wienerberger este puternic și orientat spre viitor”, a spus Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger AG.

Creșterea veniturilor a fost influențată de diferențele de curs valutar, de contribuții de la achiziții și de sumele obținute din vânzarea de active.

Pe parcursul unui an, efectele schimbului valutar negativ au determinat o scădere a veniturilor cu 60,9 milioane Euro și a EBITDA de cca. 12,8 milioane Euro. Acest lucru a rezultat, mai ales, din diferențele nefavorabile ale cursului de schimb valutar față de lira sterlină, zlotul polonez, coroana norvegiană și lira turcească. Creșterea veniturilor a fost susținută de contribuțiile din achiziții – în valoare de 1 milion de Euro, veniturile din vânzarea de bunuri imobiliare care nu mai sunt folosite în operațiunile curente de 17,9 milioane Euro, precum și măsuri de optimizare a portofoliului în SUA în valoare de 2,9 milioane Euro.

La data de 31 decembrie 2016, datoria netă a Grupului era de 631.6 milioane Euro, față de 534.1 milioane Euro la sfârșitul anului 2015. Acest lucru a fost cauzat în mod exclusiv de răscumpărarea obligațiunilor hibride din 2007, așa cum s-a anunțat deja, și de rezultatul reclasificării capitalurilor proprii în datorii. Fără obligațiunile hibrid răscumpărate, datoria netă a Grupului s-ar fi diminuat, în principal datorită unui flux de numerar semnificativ mai mare din activitățile operaționale. La sfârșitul anului 2016, totalul datoriilor Wienerberger din capitaluri proprii a fost de 34%, iar datoria netă / EBITDA a fost de 1,6 ani.

În plus, sub rezerva aprobării de către Adunarea Generală Anuală a Wienerberger AG pe 19 mai 2017, se vor plăti dividende în valoare de 0,27 Euro per acțiune. Acesta corespunde unei creșteri de 35% față de anul precedent.