Stiri: Constructii

Rezultate financiare bune pentru Wienerberger, în primul semestru

20.08.2014

Wienerberger a înregistrat în primul semestru din acest an o creştere organică puternică, cifra de afaceri a grupului majorându-se cu 7 procente, până la 1,349 miliarde euro. Rezultatul EBITDA operaţional a avut o creştere puternică, de 27%, până la 135 milioane euro, în condiţiile în care compania a continuat să se confruntă cu un mediu de piaţă dificil.

“În primele şase luni din 2014, ne-am confruntat în continuare cu un mediu de piaţă foarte dificil în unele dintre ţările în care operăm. Rezultatele arată clar că am reușit să obținem rezultate peste aşteptări în unele pieţe cheie, precum Olanda, Franţa, Italia, Cehia şi Ungaria, care au înregistrat scăderi mai mari decât se anticipa iniţial. În plus, redresarea sectorului de construcţii rezidenţiale noi din Germania şi Statele Unite a fost mai lentă decât estimam iniţial. Pe de altă parte, piaţa din Marea Britanie a avut o evoluţie mai bună, iar îmbunătăţirea ratei de utilizare a capacităţilor fabricilor noastre a generat o creştere substanţială a marjelor aferente activității noastre din această ţară. Pentru a satisface cererea tot mai mare de cărămizi din Marea Britanie, vom repune în funcţiune instalaţiile aflate în conservare pentru prima dată de la începerea crizei. În general, însă, ne confruntăm în continuare cu un mediu de piaţă dificil în Europa, astfel că sunt deosebit de încântat să raportez o creştere organică a volumelor pentru toate liniile noastre de activitate”, a afirmat Heimo Scheuch, Chief Executive Officer al Wienerberger AG.

Compania a mai anunţat că profitul pe acţiune a fost de minus 0,15 euro, faţă de minus 0,40 euro, în primul semestru din 2013, calculul profitului pe acţiune încluzând o ajustare pentru obligaţiunile hibrid cu dobândă fixă.

Datoria netă, care întotdeauna atinge un nivel ridicat în prima jumătate a anului din cauza sezonalităţii, s-a ridicat la circa 693 milioane euro, nivel care echivalează cu un grad de îndatorare de 31% .

Divizia de Materiale Ceramice de Construcţii din Europa a înregistrat cea mai mare creştere a profitului din cadrul întregului grup. Veniturile diviziei au avansat cu 10%, ajungând la 719,6 milioane euro, în timp ce EBITDA operaţional s-a majorat cu 52%, la 97,1 milioane euro.

“Ca urmare a condiţiilor meteo favorabile, creşterea activităţii de construcţii din Europa a generat volume mai mari în toate categoriile de produse ale diviziei. Preţurile medii mai ridicate şi economiile de costuri realizate în valoare de 11 milioane euro au avut un efect pozitiv suplimentar pentru evoluţia profitului acestei divizii”, au spus reprezentanţii companiei.

Veniturile Diviziei de Ţevi & Pavele din Europa au crescut cu 5%, la 518,1 milioane euro, în perioada analizată, iar EBITDA operaţional s-a situat aproape la nivelul de anul trecut.

Divizia din America de Nord a fost afectată de un nivel mai scăzut de revenire a pieţei construcţiilor rezidenţiale noi decât se anticipa, cifra de afaceri a acestei divizii a fiind de 108,3 milioane euro, aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut.

Profitul diviziei a fost afectat negativ de preţurile medii mai scăzute ale cărămizilor pe unele pieţe locale şi costurile mai mari cu întreţinerea unităţilor de producţie.

Compania o continuare a tendinţelor de piaţă din Europa şi SUA până la sfârşitul acestui an.

„La nivel european, anticipăm o evoluţie generală stabilă spre uşor pozitivă în pieţele relevante în care operăm, dar cu diferenţe regionale semnificative. Pentru Divizia de Ţevi & Pavele din Europa estimăm o evoluţie relativ stabilă, în vreme ce în SUA redresarea pieţelor de construcţii rezidenţiale noi va continua, însă într-un ritm ceva mai lent”, a afirmat Heimo Scheuch.