Stiri: Logistica

Rezultate financiare pozitive pentru Aeroportul Iaşi, în primul trimestru

05.05.2016

Primele trei luni ale anului au adus un nou rezultat financiar pozitiv pentru Aeroportul Iaşi. Astfel, după ce la sfârşitul anului 2015, dezvoltarea aeroportului -a concretizat financiar, pentru prima dată în istoria sa, în profit contabil, în primul trimestru din 2016, Aeroportul Iaşi raportează un nou rezultat financiar pozitiv. Concret, a fost consemnat un profit contabil estimativ, în valoare de 922.353 lei, faţă de 300.000 lei, în aceeaşi perioadă din 2015.

Prim urmare, Aeroportul Iaşi a reuşit, în această etapă, să se desprindă de finanţarea Consiliului Judeţean, autoritatea tutelară, şi să nu mai folosească bani publici. Astfel, în primul trimestru al anului, pentru activitatea de exploatare a bazei aeroportuare s-a înregistrat un profit contabil în valoare de 569.800 lei, iar pentru activitatea economică, profitul contabil este de 352.553 lei.

„Aeroportul Iaşi demonstrează încă o dată că abordarea unui management orientat spre rezultate, cu planificări, organizări şi monitorizări serioase duce la atingerea profitabilităţii, indiferent dacă vorbim de o întreprindere publică şi indiferent dacă istoria recentă demonstra parcă imposibilitatea atingerii profitabilităţii. Înregistrarea unui rezultat financiar pozitiv de peste 200.000 de euro, doar în primul trimestru din an, este dovada construirii unui mecanism solid de administrare şi valorizare a bazei aeroportuare din Iaşi. Vom reinvesti aceste sume obţinute în elemente de siguranţă şi securitate aeronautică, pe de o parte, însă dorim să investim mai energic în zona de confort pentru pasagerii noştri, cu accent pe accesabilitatea informaţiilor de interes din zonele publice, în mediul online, precum şi în zona de parcare a autoturismelor pasagerilor, prin crearea de fluxuri multiple de acces în parcare, achiziţia de noi parcometre, lărgirea serviciilor complementare din zona publică şi de aşteptare. Bineînţeles, prioritar este şi realizarea documentaţiilor necesare, startarea investiţiilor în redimensionarea Terminalul 2 de pasageri, pentru a putea face faţă fluxului de pasageri în continuuă creştere, precum şi startarea organizării zonei de cargo aeroportuar”, a spus Marius Bodea, Preşedintele C.A. al Aeroportului Internaţional Iaşi.

În acelaşi timp, conectivitatea crescută din utimii trei ani a creat premisele creşterii constante a traficului aerian la Aeroportul Iaşi, şi implicit a numărului de pasageri, în condiţiile în care aeroportul are adresabilitate regională. Faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, numărul pasagerilor care au optat pentru serviciile aeroportului ieşean este mai mult decât dublu, ajungând la 143.388, şi aproape triplu faţă de numărul de călători înregistrat în intervalul similar din 2014.