Stiri: Energie

Rezultate MOL 2019

Rezultate MOL 2019. Anunțul făcut de companie

21.02.2020

Rezultate MOL 2019. Grupul MOL a anunțat rezultatele financiare pentru 2019. În ciuda mediului extern volatil și plin de provocări de la finalul anului, compania a obținut un rezultat operațional CCS EBITDA de 598 milioane dolari, în Q4, rezultatul pentru întreg anul atingând astfel 2,44 miliarde dolari. Nivelul este peste ținta orientativă actualizată recent.

Fluxul de numerar liber simplificat a scăzut comparativ cu 2018, în condițiile în care compania continuă proiectele de transformare strategică, dar a rămas la un nivel pozitiv de 356 milioane USD în 2019.

Rezultate MOL 2019. Producția companiei

Producția din segmentul Upstream a înregistrat o creștere secvențială în trimestrul al patrulea și a rămas aproape neschimbată la nivelul întregului an 2019, la 111 mii bep / zi, ușor peste ținta orientativă. Din cauza scăderii prețurilor țițeiului și gazului natural, rezultatul EBITDA a fost cu 17% sub nivelul din 2018.

Explorarea și producția au rămas activitățile generatoare de numerar pentru Grupul MOL. S-a raportat un flux de numerar liber simplificat masiv de aproape 700 USD în 2019.

Rezultate MOL 2019. Segmentul Upstream

În segmentul Upstream, MOL are o țintă dublă în 2020: să finalizeze cu succes achiziția și să integreze activele ACG, care vor contribui la creșterea producției cu 20.000 de barili pe zi; în același timp, MOL va continua să maximizeze generarea de valoare și flux de numerar în segmentul Upstream prin operarea eficientă a activelor existente.

Rezultate MOL 2019. Rezultatul operațional

Rezultatul operațional CCS EBITDA pe segmentul Downstream a scăzut cu 13%, la 866 milioane USD, reflectând în totalitate mediul macroeconomic mai dificil. În trimestrul al patrulea, rezultatul operațional CCS EBITDA a scăzut cu 21% față de perioada corespunzătoare din 2018. Acesta a ajuns la 191 milioane USD. Scăderea vine în condițiile în care marjele de rafinare și cele din segmentul petrochimic s-au redus.

Marje de rafinare

Totuși, marjele de rafinare au revenit pe creștere în ianuarie-februarie 2020. Cererea de carburanți în regiune a rămas foarte solidă în 2019, înregistrând o creștere de 3,4%, care a sprijinit sectorul Downstream.

Proiectul de construcție a fabricii de polioli se află în parametrii de timp și buget planificați. Lucrările majore de construcție au avansat în 2019. Astfel, proiectul este finalizat în proporție de 50% în acest moment.

O decizie finală de investiții a fost adoptată și în ceea ce privește proiectul de modernizare a Rafinăriei Rijeka. Scopul este de a transforma segmentul Downstream al INA într-un business sustenabil și profitabil.

Proiectul include construcția unei unități de transformare a reziduurilor petroliere care utilizează tehnologia de cocsificare întârziată. Finalizarea proiectului este programată pentru 2023.

Rezultate MOL 2019. Segmentul Consumer Services

Segmentul Consumer Services a fost “sectorul vedetă” în 2019, rezultatul EBITDA pe acest segment înregistrând o creștere anuală de 30% în Q4 (24% exprimat în USD), încheind astfel încă un an cu o creștere solidă de două cifre a venitului. Segmentul Consumer Services a atins anul trecut câteva borne importante. Este vorba de generarea de către segmentul non-carburanți a 30% din marja totală.

Dezvoltarea accelerată a conceptului non-carburanți a continuat. Numărul stațiilor reamenajate pentru a include spații Fresh Corner a crescut la 877, de la 687 în urmă cu un an.

Rezultate MOL 2019. Segmentul Gas Midstream

Segmentul Gas Midstream a generat un rezultat EBITDA de 71 milioane USD în Q4. Nivelul este în creștere cu 48% față de anul precedent, în condițiile în care cererea de capacitate de transport de gaze a crescut semnificativ pe fondul incertitudinilor privind acordul de tranzit dintre Rusia și Ucraina. Cheltuielile operaționale au scăzut cu peste 10%, în condițiile în care consumul propriu tehnologic și pierderile din rețea s-au redus, aceeași tendință fiind înregistrată și de prețul gazului natural.

Ce spune conducerea companiei?

“Am livrat rezultate financiare robuste în 2019, chiar ușor peste ținta orientativă actualizată pentru EBITDA, în pofida mediului extern dificil.

Am atins, de asemenea, câteva borne importante de-a lungul drumului nostru de transformare până în 2030. Am aprobat achiziția de active upstream în Azerbaijan, am finalizat 50% din proiectul nostru fanion de polioli, iar businessul de Consumer Services a avut încă un an record.

Cu bazele noastre solide și în pofida incertitudinilor globale în creștere, privim 2020 cu optimism. Cu ajutorul noilor active, ne așteptăm la creșterea rezultatului EBITDA la aproximativ 2,5 miliarde USD, pe baza cadrului nostru macro pe termen mediu privind un preț al țițeiului Brent de aproximativ 60 USD pe baril și a unei perspective conservatoare privind sectorul petrochimic. Astfel, ar trebui să obținem un flux de numerar suficient pentru a acoperi investițiile în proiectele noastre strategice”, a afirmat Zsolt Hernádi, CEO și Chairman al MOL.

Citește și Angajatori de TOP se extinde în 2020