Stiri: Finante

Rezultate LIFE IS HARD trimestrul 3 din 2022

Rezultate OTP Bank 2020: Ce profit a raportat banca?

09.11.2020

Rezultate OTP Bank 2020. OTP Group anunță rezultatele financiare pentru primele trei trimestre ale anului 2020. Activitatea acestui an este transformată și influențată puternic de efectele pandemiei de coronavirus, iar industria bancară este una dintre primele care a răspuns pentru susținerea și finanțarea economiei locale.

OTP Bank consemnează rezultate operaționale pozitive, creștere pe segmentele de creditare și economisire și o profitabilitate sănătoasă pentru contextul actual.

Rezultate OTP Bank 2020. Profit de 39 milioane de lei

OTP Bank România a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit consolidat după impozitare de 39 milioane lei, mai mic față de rezultatul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a creșterii costurilor de risc preconizate în contextul pandemiei Covid-19.

Cea mai mare parte a provizioanelor pentru acoperirea acestor riscuri au fost constituite încă din primul trimestru al anului.

Ce spune directorul OTP România?

„Ținând cont de situația pandemică, am ales la finalul primului trimestru să mergem mai departe cu ceea ce am început în 2019, strategia de dezvoltare organică Apollo. Continuăm să investim, am angajat 200 de colegi noi anul acesta, am dezvoltat servicii noi, cum ar fi deschiderea conturilor 100% online pentru clienți noi, dar luăm în considerare și riscurile actuale. Prin urmare, am alocat resurse pentru acoperirea riscului potențial, lucru care se va reflecta în final în profitabilitate, pentru a putea fi performanți în piață și a finanța economia locală”, a declarat Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

Profitul operațional aferent primelor nouă luni ale anului a fost de 136 milioane lei, ca rezultat al creșterii cu 11% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut; în același timp cheltuielile operaționale au urcat cu 19% y-o-y pe fondul creșterii cheltuielilor IT, ca urmare a eforturilor concentrate pentru digitalizarea serviciilor, precum și a creșterii cheltuielilor de personal; cele din urmă au fost cauzate de ajustarea la inflație a salariilor, precum și de o creștere anuală de 16% a numărului mediu de angajați.

Rezultate OTP Bank 2020. Venituri nete din dobânzi

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 12%, la 337 milioane lei, în perioada ianuarie – septembrie. Acestea au fost susținute de un avans solid al portofoliului de credite performante.

Volumul creditelor performante

Volumul creditelor performante a crescut dinamic, cu 16% y-o-y, susținut de avansul cererii pentru credite imobiliare, nevoia de finanțare din partea IMM-urilor locale, la a căror finanțare a contribuit masiv programul IMM Invest și a segmentului corporate, care a crescut cu 10% de la an la an.

Rezultate OTP Bank 2020. Activitatea de creditare

Activitatea de creditare a fost atipică în primele 9 luni ale anului ca efect al pandemiei. După creșterea dinamică din primul trimestru a urmat încetinirea activității economice din aprilie-mai, iar apoi revenirea din luna iunie.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 19%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dinamica a fost susținută de cele trei linii de afaceri: Retail +22%, IMM +4% și Corporate +34%.

Rezultate OTP Bank 2020. Activele băncii

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 14,2 miliarde lei, în creștere cu 14% comparativ cu finalul lunii septembrie 2019, iar profitul după impozitare a fost de 9 milioane lei.

Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 20,9%, față de 20,5% în primele nouă luni ale anului trecut. Creșterea se datorează efectelor pozitive aduse de modificarea cadrului de reglementare european, în contextul pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi Titluri de stat pentru populaţie. Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe