Stiri: Finante

Emisiune obligatiuni verzi Raiffeisen.

Rezultate Raiffeisen 2020: Profitul net al băncii, în scădere

18.03.2021

Rezultate Raiffeisen 2020. Raiffeisen Bank a încheiat anul 2020 cu un profit net de 644 milioane de lei, cu 17% mai mic decât în 2019, scăderea fiind înregistrată, pe de o parte, din cauza evoluţiei economiei în an de pandemie, dar şi a politicii băncii conservatoare de provizionare a creditelor.

Rezultate Raiffeisen 2020. „Un an care ne-a testat tuturor rezistenţa”

„Suntem multumiţi de realizările noastre din 2020, un an care ne-a testat tuturor rezistenţa şi ne-a adus provocări cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Pentru noi prioritatea 0 a fost şi continuă să fie siguranţa clienţilor, partenerilor, a angajaţilor, dar în egală măsură şi sprijinirea economiei româneşti.

În aceste circumstanţe, deloc obişnuite, am reuşit să creştem portofoliul de credite cu 5%, un raport credite/depozite de 66% şi să generăm o rentabilitate a capitalului (RoE) de 14%. Ce ştim sigur azi e că vom continua să finanţăm sustenabil economia românească pentru că băncile sunt parte din soluţie, iar potenţial de creştere economică există. Rata creditelor neperformante a evoluat mai bine decât ne aşteptam, suntem la 3,8%, un nivel în scădere comparativ cu 2019.

Rămâne de văzut cum va evolua calitatea portofoliilor de credite după ce vor expira moratoriile publice şi private. Dacă economia îşi va reveni în ritmul prognozat de analişti, cred că riscul deteriorării semnificative a portofoliilor de credite va fi mult diminuat”, a spus Steven van Groningen, preşedinte & CEO Raiffeisen Bank.

Rezultate Raiffeisen 2020. Activitatea de creditare

Activitatea de creditare a băncii a fluctuat puternic în 2020, de la primele trei luni aflate în linie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, la un volum redus în trimestrul al doilea şi la volume lunare record în trimestrul al treilea. Pe ansamblu, anul 2020 a marcat o creştere cu 5% a portofoliului de credite nete. Depozitele au înregistrat o creştere puternică cu 21%, în 2020 comparativ cu 2019.

Profitul net

Profitul net din 2020 a fost în scădere cu 17% faţă de 2019. Pe de o parte, pentru că au fost luate măsuri suplimentare de prevedere pentru posibile deteriorări ale portofoliului de credite, dar şi pentru că banca a fost preocupată să susţină clienţii în această perioadă dificilă prin intermediul moratoriilor publice şi private, cu scutiri de taxe pentru plăţi electronice etc. Toate acestea au influenţat veniturile şi profitul băncii. Scăderea a venit chiar dacă activitatea de creditare a crescut într-un ritm susţinut în T3 şi T4 2020.

Rezultate Raiffeisen 2020. Venitul net

Venitul net din dobânzi a crescut uşor faţă de anul trecut, pe fondul unor volume mai mari de credite, în timp ce venitul net din comisioane a scăzut, an la an, cu 10%. Venitul total al băncii a înregistrat o uşoară scădere de 2% în 2020 faţă de 2019. Astfel, s-a atins nivelul de 2,6 miliarde de lei.

Cheltuielile operaționale (de aproximativ 1,4 miliarde de lei) au crescut cu 4% faţă de anul 2019, mai ales pe cele două componente importante pentru strategia de dezvoltare a băncii:

  • cheltuielile cu personalul
  • cheltuielile legate de IT

Rezultate Raiffeisen 2020. Amânarea ratelor

Raiffeisen a oferit soluţii de amânare la plată a ratelor pentru 1.800 clienţi IMM. De asemenea, pentru 1.600 de firme a acordat granturi prin participarea la implementarea schemei de sprijin financiar din fonduri europene nerambursabile. În aceste condiţii, numărul de clienţi IMM deserviţi de bancă a crescut cu 7%, apropiindu-se de cifra de 100.000.

Numărul clienţilor digitali ai băncii (cei care folosesc aplicaţiile de online şi mobile banking) a ajuns în 2020 la 870.000. Tranzacţiile efectuate de persoanele fizice cu cardul la POS au crescut cu 22% ca număr şi cu 20% ca valoare.

Citeşte şi Ce produse Decathlon se vor găsi în supermarketurile Auchan?