Stiri: Finante

Rezultate Raiffeisen Bank 2020

Rezultate Raiffeisen Bank 2020. Profitul băncii, în scădere drastică

12.08.2020

Rezultate Raiffeisen Bank 2020. Profitul net al Raiffeisen Bank s-a redus cu 27% în primul semestru al acestui an, la 280 milioane lei, faţă de 384 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, în perioada analizată, activele totale ale băncii au fost de 46,1 miliarde lei, în creştere cu 7% faţă de finalul semestrului 1 din 2019.

Rezultate Raiffeisen Bank 2020. Credite acordate de bancă

Creditele acordate de bancă au atins valoarea de 28,5 miliarde de lei. Vorbim de o creştere de 4% (an la an). De asemenea, depozitele clienţilor au crescut puternic la 38,4 miliarde de lei, cu 15% (an la an).

Aşadar, activitatea de creditare a continuat să crească. Soldul creditelor acordate clienţilor băncii a ajuns la 28,5 miliarde de lei. Nivelul este în creştere cu 4%, faţă de perioada similară a anului 2019.

Profitul în primul semestru al anului 2020 a scăzut cu 27% faţă de 30 iunie 2019. Declinul a venit pe fondul deteriorării mediului macroeconomic, în contextul pandemiei de coronavirus.

Rezultate Raiffeisen Bank 2020. Profilul de risc

Deşi costul riscului a crescut cu 62% în comparaţie cu primul semestru al anului 2019, banca şi-a menţinut un profil de risc sănătos. Provizioanele suplimentare au fost constituite pentru eventuale dificultăţi viitoare ale unor clienţi în rambursarea creditelor.

Până în prezent, majoritatea provizioanele făcute de bancă sunt doar măsuri de precauţie, iar moratoriul public, opţiunea băncii de amânare a trei rate, precum şi alte măsuri guvernamentale au contribuit la menţinerea unui echilibru bun între rezolvarea problemelor clienţilor şi performanţa portofoliului de credite.

Rezultate Raiffeisen Bank 2020. Venituri operaţionale

Veniturile operaţionale s-au menţinut la un nivel de 1,3 miliarde de lei. Nivelul este cu 2% mai mare faţă de iunie 2019. Rata creditelor neperformante este de 4% (faţă de 4,2% în prima parte din 2019).

Ce spune CEO-ul băncii?

„Sunt mulţumit că în ciuda situaţiei fără precedent în care ne aflăm, veniturile băncii au crescut în primul semestru din 2020, ajungând la aproximativ 1,3 miliarde lei, cu 2% mai mult decât în semestrul 1 din 2019. Ritmul de creştere al creditelor nete (4% an pe an) a fost un factor important în menţinerea veniturilor băncii pe un trend ascendent. Merită să menţionăm faptul că depozitele şi lichidităţile clienţilor în conturi curente au crescut mult în prima parte a acestui an, astfel că putem vorbi de o majorare de 15%, an la an, dovedind încrederea de care ne bucurăm, dar şi responsabilitatea mare pe care o avem faţă de clienţii noştri”, a spus Steven van Groningen, preşedinte & CEO Raiffeisen Bank.

Cheltuielile operaţionale ale Raiffeisen Bank au crescut mai ales din:

  • costurile cu personalul
  • cheltuielile făcute în zona de IT

Citeşte şi Rezultate Miele 2020. Afacerile companiei, în creştere