Stiri: Energie

Rezultate Rompetrol Rafinare

Rezultate Rompetrol Rafinare: Pierderi de 592,11 milioane de lei, în primul semestru

14.08.2020

Rezultate Rompetrol Rafinare. Compania a raportat pierderi de 592,11 milioane lei, în primul semestru din acest an, de peste patru ori mai mari faţă de pierderile nete de 138,21 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Astfel, Rompetrol Rafinare a înregistrat în primul semestru din acest an rezultate financiare în scădere, pe fondul volatilităţii fără precedent a pieţei petrolului, dar şi a impactului generat de pandemia cu noul coronavirus.

Rezultate Rompetrol Rafinare. Pandemia de coronavirus

În plus, în contextul în care măsurile restrictive impuse odată cu începerea pandemiei au dus la o cerere de piaţă foarte scăzută, iar neînţelegerile şi negocierile îndelung prelungite al membrilor OPEC+ au condus la un preţ istoric foarte mic al ţiţeiului, au fost generate stocuri masive şi ieftine de produse petroliere în piaţă”, precizează compania.

„După relaxarea măsurilor şi, totodată, coroborat cu preţul ţiţeiului în redresare datorită acordurilor OPEC+ de scădere a producţiei, produsele petroliere ieftine stocate la capacitate maximă, în decursul celor două luni de izolare a populaţiei în Europa, au creat o presiune enormă în marjele rafinăriilor”, explică reprezentanţii Rompetrol Rafinare.

Rezultate Rompetrol Rafinare. Efect negativ major

Toţi aceşti factori externi au adus un efect negativ major pe marjele brute de rafinare ale companiei, care au coborât la -16,6 dolari/tonă în perioada aprilie-iunie 2020 şi respectiv, 5,5 dolari/tonă în primul semestru al anului.

Rafinăria Petromidia Năvodari (principalul activ al KMGI în România), a fost oprită în perioada martie – aprilie pentru revizia generală. Este vorba de o măsură obligatorie şi necesară pentru asigurarea funcţionării unităţilor de producţie în condiţii de maximă siguranţă. În această perioadă, au fost executate lucrări de:

  • mentenanţă preventivă şi corectivă
  • inspecţii şi verificări tehnologice
  • înlocuirea catalizatorilor
  • alte lucrări conexe la instalaţiile rafinare şi petrochimie

Rezultate Rompetrol Rafinare. Cantitatea de materii prime prelucrată

Cantitatea de materii prime prelucrată în prima jumătate a anului de Rompetrol Rafinare (Rafinăriile Petromidia şi Vega precum şi Uzina Petrochimie) a fost de 2,126 milioane tone, din care 1,647 milioane tone ţiţei, comparativ cu un nivel total de 3,103 milioane tone, din care 2,718 milioane tone ţiţei, aferent primului semestru al anului 2019.

Estimări pentru întreg anul

Pentru întregul an, Rafinăria Petromidia şi-a propus prelucrarea unei cantităţi de materie primă de aproximativ 5,494 milioane tone, din care 4,769 milioane tone ţiţei, Rafinăria Vega aproximativ 0,400 milioane tone, iar Uzina Petochimie şi-a propus prelucrarea unei cantităţi de polimeri de aproximativ 0,151 milioane tone.

În primul semestru al anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 2,1 milioane de tone de materii prime. Astfel, a obţinut peste 520.000 tone de benzină şi aproximativ 1,18 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie.

Rezultate Rompetrol Rafinare. Segmentul de distribuţie

La sfârşitul lunii iunie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.017 puncte de comercializare, incluzând:

  • reţeaua de staţii proprii
  • staţii partener
  • staţii mobile

Citeşte şi Topul companiilor din IT cu cea mai puternică creştere. Iată clasamentul