Stiri: Companii

Rezultate solide în trimestrul doi, pentru Romtelecom și Cosmote România

07.08.2014

Romtelecom și Cosmote România au raportat rezultate solide în al doilea trimestru al acestui an, rezultate care reprezintă o bază solidă pentru ambele companii, prin care își consolidează poziția pe piață.

“Datele financiare aferente primei jumătăți a anului sunt solide. Creșterea pe segmentele cheie reflectă eforturile noastre de a obține rezultate conform strategiei, în pofida măsurilor economice impuse, precum taxa pe infrastructură, care au un impact negativ direct și semnificativ în operațiunile noastre. De asemenea, impactul scăderii tarifelor de interconectare din acest anasupra indicatorilor cheie de performanță pentru segmentul mobil este contrabalansat de creșterea solidă pe segmentul B2B. Obiectivul nostru de a ne consolida poziția de lider pe acest segmenteste susţinut de o creștere de două cifre a veniturilor din soluțiile de sisteme. Segmentul TV și-a păstrat cursul ascendent, atât în ceea ce privește veniturile, cât și numărul de clienți. Ofertele avantajoase au dus la creșterea bazei de clienți postpaid, iar vânzările pentru telefoanele de tip smartphone au înregistrat o ascensiune fulminantă”, a declarat Nikolai Beckers, Chief Executive Officer Romtelecom și Cosmote România.

Astfel, în trimestrul al doilea al acestui an, Romtelecom și-a menținut evoluția constantă, cele mai relevante rate de creștere fiind înregistrate pentru segmentele wholesale și business.

În plus, eforturile de a restrânge ariile care nu sunt specifice domeniului principal de activitate al companiei s-au reflectat pozitiv în rezultatele financiare ale Romtelecom.

EBITDA pentru trimestrul doi este cu 31,6% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 44 milioane de euro. De asemenea, EBITDA aferentă primului semestru al acestui an a atins valoarea de aproape 82 milioane de euro, cu 14,4% mai mare de la un an la altul.

Veniturile nete ale Romtelecom au fost de 150 milioane de euro pentru trimestrul al doilea, respectiv 306 milioane de euro pentru primele 6 luni ale acestui an, în creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Nivelul EBITDA pentru primul semestru a fost afectat de introducerea neprevăzută a taxei pe construcțiile speciale, care a avut un impact semnificativ asupra grupului de companii, datorită faptului că Romtelecom deține o infrastructură istorică bazată pe cupru și canalizații.

Cosmote și-a continuat parcursul stabil

În ceea ce priveşte Cosmote România, operatorul și-a continuat parcursul stabil, consolidându-și poziția pe piață şi raportând creșteri în ceea ce privește cei mai importanți indicatori.

Datorită portofoliului completcare adresează segmentul B2B, semestrul întâi din acest an a fost o altă perioadă productivă pentru baza de clienți business acompaniei, aceasta înregistrând o creștere de 10,1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

De asemenea, în trimestrul doi 2014 faţă de acelaşi trimestru din 2013, veniturile din modemurile 3G au crescut cu36,4%.

La finalul lunii iunie 2014, baza totală de clienți (inclusiv Zapp) s-a menținut la 6 milioane, iar baza de clienți postpaid a ajuns la 26,2%. Baza de abonați a fost influențată pozitiv de strategia companiei de a promova intensive terminalele de tip smartphone alături de planul tarifar Cosmote Free L.

Veniturile totale în primele şase luni din acest an au rămas stabile, ajungând la valoarea de 219,8 milioane euro. Pro Forma EBITDA (câștigurile operaționale înaintea dobânzilor, taxelor și amortizărilor) a scăzut cu 3,3%, ajungând la 52,6 milioane euro, afectată parțial de tarifele de interconectare reduse.