Stiri: Companii

Rezultatele Grupului OMV Petrom pentru T3 2017

10.11.2017

Rezultatele și situațiile financiare înregistrate de Grupul OMV Petrom în T3 2017 au evidențiat o valoare foarte bună a fluxului de trezorerie extins, în sumă de 959 mil lei, și un nivel excelent al indicatorului profit pe acțiune CCA, excluzând elementele speciale, de 0,0137 lei, conform unui comunicat transmis de companie.

„În T3/17, am înregistrat încă un trimestru cu indicatori macroeconomici favorabili care au susținut cererea pentru produsele noastre și volumele de vânzări mai mari. Am beneficiat de creșterea cotațiilor la mărfuri și de marje de rafinare foarte solide. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor în vederea îmbunătățirii poziției competitive pe piață și am făcut progrese în privința proiectelor de investiții”, susține Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A..

Drept urmare, rezultatul grupului din exploatare CCA, excluzând elementele speciale în 1-9/17, a atins 2,7 mld lei, atât segmentul Upstream, cât și Downstream, înregistrând creșteri semnificative. În Upstream, reducerea în continuare a costurilor unitare de producție a supracompensat impactul din declinul producției, în timp ce în Downstream Oil rezultatele solide au reflectat atât volumele mai mari de vânzări, cu precădere în domeniul vânzărilor cu amănuntul, cât și un grad de utilizare a activelor companiei în continuare ridicat.

Downstream Gas a avut o performanta îmbunătățită și a beneficiat de înregistrarea unor venituri din asigurare aferente centralei electrice de la Brazi. Îmbunătățirea fluxului de trezorerie extins a fost rezultatul unui flux de trezorerie din activități de exploatare mai mare și al unui nivel mai redus al investițiilor.

Astfel, menținându-și estimările privind declinul producției medii zilnice, pentru 2017 conducerea OMV Petrom estimează un nivel al investițiilor sub 0,7 mld euro.

În plus, în 21 septembrie 2017, procentul acțiunilor liber tranzacționabile a crescut la 18,35% ca urmare a vânzării de către Fondul Proprietatea a unei participații de 2,56%.