Un plan comun al autorităților, organizațiilor patronale, sindicatelor și institutelor de învățământ va salva economia, spun oficialii companiei. RIFIL este o companie de top din industria textilă, care produce fire acrilice vopsite şi nevopsite. Cu o cifră de afaceri de 290,4 mililoane de lei înregistrată anul trecut, în creștere cu 10% față de cea din anul 2012, oficialii RIFIL spun că pentru anul curent este estimată o creștere de 25%, la 364 milioane de lei. Compania are trei fabrici de producție în Săvinești, Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului și este lider național și european pe segmentul firelor acrilice. “Acționarii principali ai societății sunt, la rândul lor, recunoscuți ca firme de top în domeniul respectiv încă din anii `50. Managementul societății a abordat cu responsabilitate și competență maximă toate obiectivele stabilite de acționariat și a propus și pus în practică toate ideile și observațiile, rezultate din cunoașterea domeniului de activitate a companiei, inclusiv a unor neîmpliniri inerente. Pregătirea personalului de conducere operativă a activității de producție este una continuă, precum și cea a celei de creare a unei structuri informatice de nivel mondial în toate compartimentele societății, a compartimentelor comerciale, precum cele de achiziții și vânzări, a compartimentelor de evidență a gestiunii și a rezultatelor economice. În plus, există relații, în mare parte de durată, cu clienții și furnizorii noștri care, prin exigența și experiența ce o dețin, au conținut factori de progres”, ne-a declarat Ion Strătilă, președintele RIFIL.
Prima societate mixtă
Istoria producătorului de fibre textile RIFIL începe în anul 1973, când, pe 24 aprilie, s-a semnat actul prin care a luat ființă Societatea Mixtă româno-italiană Rifil, cu sediul în Săvinești, contractul având o durată de 16 ani. La acea vreme, asociații erau C.I.F.S. Săvinești, reprezentată prin directorul general Valeriu Momanu, și societatea Romalfa Biella din Italia, reprezentată prin Emilio Falco și Dl. Giacomo Verzoletto. A fost prima societate mixtă realizată în România, iar anii de activitate au trecut marcând multe momente importante și la fel de multe premiere pentru țara noastră. În anul 1989 producția de fire acrilice vopsite s-a oprit și personalul a fost transferat la C.I.F.S. Săvinești, cu acționariat român, iar activitate a fost reluată un an mai târziu. De atunci și până în prezent, compania s-a modernizat continuu, iar investițiile au avut rezultate directe în creșterea producției. “Toate modificările în tehnologie au fost realizate cu sprijinul asociaților, care au investit în RIFIL o foarte mare parte din profitul realizat. Efectul acestor investiții este reprezentat de creșterea producției de la 10 tone pe zi la 30 tone pe zi fire și creșterea numărului de salariați cu circa 30%. În această perioadă, RIFIL și-a modificat statutul din SRL în SA cu creșterea apeciabilă a capitalului social, de la 2,3 milioane dolari, la constituire la peste 9 milioane euro”, ne-a declarat președintele RIFIL.
Investiții importante
Începând cu anul 1999, RIFIL a început să investească în alte societăți industriale din țara noastră, din domeniul industriei textile. Acum compania este acționar la societăți a căror cifră de afaceri însumează aproximativ 110 milioane de euro pe an.
Volumul investițiilor directe ale RIFIL se ridică la circa 8 milioane de euro, cea mai mare sumă de bani fiind destinată creșterii eficienței economice, ne-a explicat conducerea companiei. „Cea mai importantă investiție este de circa 2.800.000 euro, fără TVA, finanțată, în proportie de 50%, de fonduri europene în cadrul Programului <Creșterea competitivității economice>. De asemenea, s-a modernizat în totalitate secția de producție de la Câmpulung Moldovenesc. În vederea extinderii și modernizării producției pe platforma Botoșani au fost achiziționate spații de producție în zone industriale. S-au mai realizat investiții importante în scopul modernizării automatizării și informatizării privind conducerea proceselor tehnologice și de management”, ne-a declarat președintele RIFIL.
Anul acesta este unul în care RIFIL vrea consolidarea investițiilor realizate în ultimii ani, tocmai de aceea nu sunt prevăzute investiții importante. “Ne rezumăm la completarea și modernizarea unor faze de producție, având drept scop creșterea competitivității în domeniul îmbunătățirii continue a calității, asimilarea unor noi tipuri de produse, modernizarea sistemului de gestiune a întregii activități”, explică Ion Strătilă. Acesta a adăugat că se dorește de asemenea o extindere în domeniul comercial, având în vedere gama de produse noi pentru RIFIL, precum firele de lână 100% sau cele în amestec cu fibre sintetice, fire tip ”Chenille”.
Creșterea exportului
Compania mizează acum pe creșterea vânzărilor cu aproximativ 900 de tone și pe majorarea exportului la 92.8%. “Principalele destinații ale exportului sunt Italia, Polonia, Spania, Franța, Germania, Ucraina, Belgia, Statele Unite ale Americii, care reprezintă circa 93% din total exporturi”, ne-a declarat Ion Strătilă. Acesta a completat că anul trecut, vânzările în România au reprezentat 15% din total, 85% fiind exporturi.
În ceea ce privește planurile de viitor ale companiei, președintele RIFIL spune că se dorește o creștere continuă și susținută. “Planurile de viitor RIFIL sunt, pe termen mediu, consolidarea investițiilor în tehnologie și în calitate de acționar majoritar la celelalte societăți din grup, a stabilirii și punerii în practică a criteriilor de organizare a acestor unități de producție care să permită atingerea pe toate planurile a unor parametri comparabili cu nivelul european și mondial în domeniu”, spune Ion Strătilă.
Evoluția mediului de afaceri
Oficialii RIFIL spun că mediul de afaceri din țara noastră a avut o evoluție ascendentă, începând cu anul 1990. “Această evoluție, din păcate, a fost încetinită și, într-o măsură destul de importantă, parazitată în toate ramurile economice de practici anormale, incompatibile cu ceea ce conține un mediu de afaceri corect, viabil, eficient. Afirm cu toată convingerea că aceste practici au încetinit vizibil crearea unui mediu de afaceri care să ducă România în eșalonul european dacă nu de top, în cel imediat următor. Lipsa de înțelegere și preocupare a mediului politic, în principal de guvernare și parlamentar, pentru analiza atentă și responsabilă a potențialului economiei românești, stabilirea punctelor tari și slabe ale acestuia, precum și crearea unei viziuni asupra viitorului diverselor ramuri în noul context european și mondial și ținând cont de piață și resursele de care dispunem. Acestea ar fi creat condiții pentru stabilirea priorităților în susținerea ramurilor de viitor, caz în care susținerea necesității privatizării s-ar fi realizat transparent și cu responsabilitate, mai ales în ceea ce privește alegerea potențialilor cumpărători”, spune Ion Strătilă, președintele RIFIL.
În plus, conducerea companiei este de părere că autoritățile au neglijat în ultimii ani calitatea învățământului tehnic și, din cauza birocrației, achiziționarea de societăți se desfășoară foarte greoi. “Fără a acuza din nou guvernele, care ar fi avut doar un rol de supraveghere legislativă, nu pot trece cu vederea lipsa de preocupare cvasitotală de supraveghere legislativă a reprezentanțelor diverselor ramuri industriale pentru constituirea uniunilor patronale, pe toată scara, de la asociații, până la confederații. Acest lucru a condus ca, la ora actuală, patronatele să aibă un rol decorativ, cu importanță neglijabilă în influenţarea politicii economice a guvernelor. Referitor la punctul meu de vedere asupra constituirii în România unei economii de luat în seamă, cred că îndreptarea a ceea ce a fost rău nu se poate realiza decât prin coagularea tuturor instituțiilor statului, a organizațiilor patronale, a sindicatelor, a institutelor academice și de învățământ. Cred că asemenea participare de forțe și cu sprijinul UE ar putea creiona un viitor al economiei românești ce ar putea începe să funcționeze în doi, trei ani și să se consolideze în 10, 15 ani”, ne-a declarat Ion Strătilă, președintele RIFIL.