Stiri: Economie

Economia globala

Riscuri economice în afaceri: Întârzierile la plată sunt tot mai mari

24.09.2019

Riscuri economice în afaceri. Firmele românești sunt înglobate în datorii, iar întârzierile la plată sunt tot mai mari, arată un studiu realizat de Sierra Quadrant. Astfel, economia românească pare că atârnă de un fir de ață, cu afaceri tot mai vulnerabile. În contextul accentuării blocajului financiar, lipsei de finanțare și în absența unor planuri de business predictibile, o mare parte dintre IMM-urile locale se cufundă tot mai adânc în dificultăți financiare. Acesta este avertismentul transmis de analiștii de la Sierra Quadrant.

Riscuri economice în afaceri. Multe provocări

Cu toate că economia românească pare, la prima vedere, că se află pe un trend pozitiv, în statisticile oficiale pare că afacerile merg ca pe roate. Însă, dincolo de aceste date, în economia reală, o afacere se confruntă, însă, cu tot mai multe provocări.

Blocajul financiar

Blocajul financiar se află pe primul loc în aceste provocări. Din ce în ce mai multe firme ajung în incapacitate de plată, în condițiile în care nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri.

Conform analiștilor de la Sierra Quadrant, ”moda” creditului furnizor a accentuat și mai mult această problemă. Astfel, s-a ajuns ca 1 din 3 companii să se confrunte cu dificultăți financiare.

Inclusiv firmele care au linii de finanțare bancară se confruntă cu dificultăți financiare. Statistica BNR arată că, în acest an, întârzierile la plată au crescut semnificativ față de anul trecut.

Riscuri economice în afaceri. Întârzierile la plată

Întârzierile la plată între 1 și 2 luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 nivelul de 269 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă față de august 2018 (116 mil.lei). De asemenea, întârzierile la plată între 15 și 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 mil. lei (august 2018), la 115 milioane de lei în luna iulie 2019.

Un studiu recent arăta că 7 din 10 companii întârzie să-și plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor. Durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile.

Riscuri economice în afaceri. Sume restante

Per total, în luna iulie, BNR înregistra 19,5 miliarde de lei sume restante la nivelul economiei din care 9 miliarde de lei sume cu întârzieri mai mari de 5 ani, în creștere cu peste 500 mil. lei față de perioada similară din anul trecut.

Debitori în insolvență

”Jumătate din această sumă aparține debitorilor aflaţi în insolvenţă, faliment şi reorganizare (5153 firme). Din cei 9,81 mld.lei, 9,08 miliarde reprezentau, în iulie, sume restante. Datele se referă la expunerea faţă de un singur debitor, expunere egală sau mai mare de 20.000 lei. Sumele datorate de debitorii aflaţi în insolvenţă au mai scăzut însă, din păcate, diferenţa se duce la sumele datorate de debitorii aflaţi în faliment. Acest fapt subliniază că, dincolo de scăderea statistică a numărului de insolvențe și falimente, problema datoriilor este încă una foarte gravă”, afirmă analiștii de la Sierra Quadrant.

Domeniile cele mai afectate sunt:

 • construcțiile
 • industria extractivă
 • agricultura
 • comerțul
 • sectorul pharma
 • transporturile
 • serviciile

Interesante sunt și statisticile BNR care relevă în luna august un număr semnificativ de instrumente de plată refuzate, similar cu cel din 2018.

În august 2019 s-au înregistrat 4034 de instrumente de debit refuzate la plată, în valoare de 159,1 milioane lei. Cele mai multe au fost bilete la ordin, 3940, majoritatea fiind considerate incidente majore.

Riscuri economice în afaceri. Efecte majore

Blocajul financiar are, așadar, conform analizei, efecte majore într-o economie slab finanțată, cum este cea românească.

Statisticile arată că, deși nevoia de finanțare a companiilor este semnificativă, în prezent doar 12.000 dintre firmele românești sunt bancabile, astfel că pentru majoritatea, creditul furnizor rămâne singura alternativă.

Riscuri economice în afaceri. Primele victime

”Pe lanțurile economice, aceste probleme se multiplică, iar primele victime sunt IMM-urile, în special microîntreprinderile și firmele mici care nu au capacitatea financiară să reziste întârzierilor, care trăiesc de la o factură la alta. Accenturarea blocajului financiar este de natură să genereze probleme pentru întreg spectrul de business, de la scăderea profitabilității, probleme de cash flow, iar efectele directe se văd în reducerea investițiilor, creșterea prețurilor, stoparea angajărilor și apariția unui nou val de insolvențe”, afirmă experții Sierra Quadrant.

Analiștii susțin că oamenii de afaceri nu trebuie să se teamă de firmele aflate în insolvență.

”Firmele aflate în insolvență au un plan de restructurare pe care trebuie să-l urmeze și sunt monitorizate suplimentar de specialiști în domeniu. Au un comportament de business chiar mai predictibil comparativ cu o firmă obișnuită. Un parteneriat cu o firmă aflată în insolvență poate aduce multiple avantaje – plăți la timp, tarife avantajoase, condiții optime de livrare etc.’’, arată analiza.

Riscuri economice în afaceri. Firme în insolvență

Statisticile ONRC arată că cele mai multe firme în insolvență sunt, în prezent, din următoarele domenii:

 • comerț
 • service-uri auto
 • industria prelucrătoare
 • transport
 • construcții
 • HORECA

Peste 3.700 de companii au intrat în insolvenţă în primele șapte luni din 2019. Cele mai mari 20 de companii care au intrat în insolvenţă în această perioadă au avut afaceri cumulate de 1,6 mld. lei şi datorii totale de circa 1,2 mld. lei în 2018.

Citește și Grupul Rus Savitar – Casa Rusu are un nou acționar majoritar