Stiri: IT&C

Riscurile conectării la bordul unei maşini închiriate

22.09.2016

În epoca vitezei, conectivitatea permanentă este foarte practică, iar noile tehnologii ne ușurează existența. Însă, acestea ne pot fermeca până în punctul în care nu mai observăm riscurile cu care ne confruntăm, în special cele legate de privacy și securitate.

„Dacă obișnuiești să călătorești în interes de serviciu și folosești mașini închiriate, cu siguranță vrei să te asiguri că datele tale personale nu ajung pe mâini greșite. Pentru acest lucru, este nevoie să te asiguri că tehnologia modernă îți este aliată și o folosești în avantajul tău”, conform companiei de închiriere maşini Magrenta.

Avantajele conectării la bord

Confortul și posibilitatea de a derula mai multe acțiuni la volan în același timp este principalul avantaj al conectării la sistemul inteligent de bord.

„Tehnologia pe care o găsim la bordul mașinilor de închiriat în ziua de azi încurajează comoditatea și relaxarea. Grație serviciilor prin Bluetooth pentru apelare hands-free, poți să conduci în siguranță și să vorbești la telefon în același timp. De asemenea, poți asculta muzica preferată și poți înregistra comenzi vocale încărcându-ți telefonul în același timp. Sună foarte bine, însă aceste avantaje vin la pachet cu o parte negativă pe care trebuie să o ai în vedere”, au mai spus reprezentanţii Magrenta.

Riscurile conectării la bord

Pe de altă parte, conectarea aduce şi o serie de riscuri. Astfel, atunci când îți este oferită opțiunea de a folosi serviciul de Bluetooth pentru a-ți conecta smartphone-ul la rent a car, ține minte că siguranța datelor personale îți poate fi compromisă.

Pentru că nimeni nu are timp să introducă date manual sau să memoreze diverse date sau adrese de care are nevoie, computerul de bord stochează aceste informații pentru tine. Astfel, reconectarea va fi mult mai ușoară.

Pare foarte practic, însă există o problemă: toate informațiile sunt salvate în sistem și pot fi ușor găsite de următoarea persoană care închiriază mașina. În afara faptului că mașinile pot reține datele tale personale, acestea pot rămâne stocate pe perioadă nedeterminată.

Ce date personale poate prelua computerul de bord al mașinii închiriate

Computerul de bord e pe aceeași lungime de undă cu agenda ta încărcată și are o memorie bună în locul tău.

Informația și datele care rămân în sistemul mașinii chiar și după ce te-ai deconectat sunt:

● numele device-ului folosit
● numărul de telefon, jurnalul de apeluri, agenda telefonică și mesajele trimise/primite
● traseele pe care le-ai parcurs & destinațiile în care ai ajuns, dacă ai folosit GPS-ul mașinii.
● informații personale stocate în aplicații conexe care nu au setări personalizate de acces

Sfaturi despre cum să-ți protejezi datele personale la volan:

● Mașinile sunt asemănătoare computerelor și pot fi hackuite. Astfel, dacă îți conectezi telefonul mobil smarphone la o astfel de mașină infectată, telefonul tău va primi în mod automat același virus.
● Evită conectarea la bordul mașinii închiriate dacă nu este necesar. Reține că portul USB al mașinii poate transfera date în mod automat. Dacă ai nevoie să-ți încarci telefonul în timp ce călătorești, folosește un adaptor extern sau portul pentru brichetă al mașinii.
● Nu introduce adresa exactă a locurilor în care mergi. Ia în calcul opțiunea de a nu seta adresa exactă a locurilor familiare în care mergi. Îți sugerăm să ai ca punct de reper o intersecție apropiată, de la care să te ghidezi singur.
● Șterge istoricul traseelor pe care le-ai făcut. Dacă folosești GPS-ul mașinii închiriate, mergi la meniul de setări și șterge istoricul ultimelor locații. Astfel, nimeni nu va știi unde ai călătorit sau în ce interval orar.
● Înainte să returnezi mașina, șterge toate datele din sistemul de bord. Accesează meniul de setări și identifică numele device-ului tău. Alege opțiunea ”Șterge” pentru a-l îndepărta din lista cu device-uri partajate prin Bluetooth.
● Citește notificările legate de permisiune și acces la date. Cele mai multe dintre aplicațiile și programele pe care le folosim îți cer permisiunea pentru a accesa datele personale. Nu da permisiunea decât dacă e absolut necesar. Poți specifica într-un mod personalizat ce fel de informație vrei ca sistemul să acceseze.
● Caută alternative mai sigure. Dacă îți dorești să asculți muzică, pur și simplu folosește un alt cablu pentru a-ți conecta portul pentru căști al telefonului la sistemul de bord direct.

Conform Magrenta, mulți oameni consideră că ștergerea datelor este complicată. Contrar opiniei populare, nu trebuie să fii un savant al tehnologiei pentru a te asigura că ești în siguranță.

O chestiune de câteva secunde te poate scăpa de neplăceri îndelungate, iar acesta este ultimul lucru pe care trebuie să-l faci înainte să îți închei vizita de business sau călătoria: șterge istoricul și datele înregistrate înainte să înapoiezi mașina închiriată.

● Accesează meniul cu setări al sistemului de bord. Acolo vei găsi o listă cu device-uri anterior conectate. Dacă cei care au mai folosit mașina respectivă în trecut nu și-au șters informațiile, cu siguranță vor fi pe acea listă.
● Găsește numele telefonului tău mobil sau device-ului cu care te-ai conectat. Astfel, vor dispărea și toate apelurile făcute sau primite, precum și agenda telefonică, mesajele trimise etc.
● Revino la setările din fabrică. Resetarea va îmbunătăți performanța device-ului și te va feri și de furtul de informație.
● Anulează privilegiile sistemului de bord al mașinii asupra device-ului tău. Tot ce trebuie să faci este să mergi la Setări, Apps (Aplicații), unde vei găsi modelul mașinii pe care îl conduci și de unde vei putea să interzici sau să personalizezi accesul.

„Mașinile ultra-tehnologizate, conectate permanent la tot felul de device-uri inteligente vor fi peste tot în următorii ani. Cu toate astea, faptul că trăim într-o lume atât de avansată tehnologic nu poate fi decât un avantaj, dacă folosim tehnologia corect”, au mai spus specialiştii Magrenta.