Anul trecut, 17% dintre business-urile mici nu au supravieţuit şi au decis lichidarea firmelor cu dizolvarea simultană, se arată într-o analiză realizată de R&M Audit Contabilitate. Decizia a venit ca urmare a retragerii aportului asociaţilor. Printre cauzele cel mai des întâlnite care au condus la închiderea voluntară sau falimentul afacerilor mici s-au aflat managementul defectuos al cash-flow-ului şi semnarea unor contracte total neprofitabile.
Analiza mai arată că cele mai multe business-uri medii au stagnat anul trecut, în timp ce companiile mari au înregistrat o creştere medie a afacerilor de aproximativ 12%.
„Firmele mari şi-au continuat procesul de dezvoltare apelând la expertiza specialiştilor: multe business-uri au înţeles ca reducerea costurilor nu înseamnă renunţarea la experţi, aceştia constituind o resursă ce permite o planificare fiscală legitimă atât din punct de vedere al mărimii taxelor plătite, dar mai ales în ceea ce priveşte legalitatea tranzacţiilor şi realinierea acestora în contextul schimbării modelelor de afaceri şi a dezvoltării tehnologice”, a declarat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.
Potrivit ei, per ansamblu se poate spune că rezultatele firmelor de anul trecut au fost uşor mai bune comparativ cu anul anterior.