Finante

Robert Negoiță: reabilitarea termică este prioritară în 2014

01.04.2014

Suma de bani dedicată anvelopării blocurilor din Sectorul 3 depășește 450 de milioane de lei. Sectorul 3 din București este una dintre cele mai importante zone atât cultural-istorice ale orașului, cât și din punctul de vedere al investitorilor interesați de Capitală. Centrul Istoric al Bucureștiului e locul de unde s-a ridicat vechiul București, începând cu veacul al XVI-lea în jurul Curţii Domnești, și a rămas peste secole locul care adună cele mai multe afaceri pe metru pătrat și, de asemenea, spațiul în care orice om de afaceri își dorește să poziționeze sediul companiei.

În tot acest timp, Sectorul 3 este una dintre cele mai căutate zone rezidențiale. Datele recensământului făcute publice anul trecut arată că Sectorul 3 este cel mai mare sector al Bucurestiului, din punct de vedere al populaţiei stabile, cu peste 385.000 de oameni. Tocmai de aceea, proiectele administrației locale trebuie să fie la înălțime. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, spune că printre cele mai importante proiecte susținute din momentul în care a fost ales edil se numără finalizarea Centrului Sportiv Apollo, investițiile în unitățile de învățământ sau regenerarea spațiului verde din zonă. “Sunt foarte multe proiecte finalizate, cum ar fi taxa 0 pentru strângerea gunoiului menajer sau finalizarea Centrului Sportiv Apollo. Am realizat o serie de investiții în unitățile de învățământ din sectorul 3 și ele vor continua și pe viitor, deoarece asigurarea unor condiții bune pentru desfășurarea procesului educațional este o prioritate pentru mine ca primar. De asemenea, un alt capitol prioritar este regenerarea spațiului verde din sector. Anul trecut, de exemplu, au fost plantați aproximativ 8.000 de platani, mai ales în zona marilor bulevarde. Am ales platanii deoarece sunt o specie adaptată la poluarea din marile orașe. Sunt mândru de fiecare lucru pe care îl fac, indiferent de anvergura proiectului sau de valoarea investiției. Este important faptul că investițiile pe care le realizăm se văd”, ne-a declarat primarul Sectorului 3 din București, Robert Negoiță.

Reabilitarea termică, o prioritate

Unul dintre cele mai importante obiective pentru anul în curs este finalizarea reabilitării termice a blocurilor din sector, ne-a povestit edilul șef. “Sectorul 3 este în plin proces de reabilitare termică a blocurilor. Acum doi ani, era ultimul sector la capitolul reabilitare. Acum, este primul. Până în prezent au fost reabilitate și recepționate 311 obiective. În acest an urmează să fie reabilitate un număr de 46 de obiective contractate și un număr de 343 de obiective în curs de contractare. De asemenea, ne propunem să reabilităm cât mai multe blocuri pe fonduri europene. Vrem, în 2014, să avansăm cât mai mult cu acest proiect, de la care așteptăm regenerarea urbană a unor cartiere importante din sector”, ne-a povestit primarul Sectorului 3. Până în prezent, pentru Programul de reabilitare termică, a fost alocată suma de 458.342.843,41 lei, spune edilul șef.

În plus, se dorește și modificarea Bulevardului Unirii într-o zonă dedicată petrecerii timpului liber pentru locuitorii Capitalei. “Dorim să schimbăm cu totul fața Bulevardului Unirii. Întreaga zonă – în care atâția ani nu s-a făcut nimic – va fi transformată, de la amenajarea spațiilor verzi și a locurilor de parcare până la dezvoltarea unei mari zone dedicate petrecerii timpului liber de către bucureșteni. Vom construi în Parcul Titan un amfiteatru pentru toţi iubitorii de spectacole din Sectorul 3, dar şi din celelalte sectoare. Totodată, vom amenaja în Parcul <Alexandru Ioan Cuza> puţuri de mare adâncime ce vor constitui o sursă greu epuizabilă de apă curată. În prezent, pe lacul din acest parc sunt folosite în scop de agrement 10 bărci şi 21 de hidrobiciclete. Intenţionăm ca în acest an să aducem şi un vaporaş care va face, cu siguranţă, deliciul copiilor care îşi doresc o plimbare. Am reuşit şi să decolmatăm lacul şi vă pot spune că, odată cu această acţiune, numărul ţânţarilor a fost redus semnificativ. Lucrul acesta va putea fi constatat în această vară de miile de cetăţeni care locuiesc în blocurile din jurul parcului”, povestește Robert Negoiță. Primarul a adăugat că, în cazul în care bugetul nu ar fi o problemă, ar “reconstrui orașul în întregime”. “Evident, aș reconstrui orașul în întregime, dar nu se poate discuta în acești termeni. Să spunem că aș reabilita nu doar blocurile, ci și casele, unele case vechi ce au mare nevoie de reabilitare. Aș construi parcări și pasaje subterane, în unele zone aglomerate. Aș amenaja Dâmbovița (colaborând și cu primarii de la alte sectoare). Aș investi foarte mult în turism”, ne-a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.

Promovare online pentru turism

Sectorul 3 este una dintre cele mai importante zone cultural-istorice ale orașului, iar Primăria a recurs la promovarea online a obiectivelor din zonă. “Noi am început deja un program pentru valorificarea turistică a sectorului. Pe site-ul primăriei (n. r. www.primarie3.ro) puteți găsi o pagină special dedicată turismului în Sectorul 3. Am realizat și o interfață online numai pe această temă, un album cu cele mai frumoase, mai celebre sau mai căutate locuri din sector, am organizat un concurs cu imagini din Sectorul 3”, ne-a declarat edilul șef.

Una dintre cele mai importante zone din București, atât din punct de vedere turistic, cât și economic este cu siguranță Centrul Vechi, loc care a devenit în ultimii ani din ce în ce mai cunoscut printre străinii care vizitează România. “Numărul străinilor care vin în Centrul Vechi este tot mai mare, după cum poate constata oricine. Organizarea unor evenimente sportive și culturale de amploare – meciuri internaționale de fotbal, mari concerte de muzică pop – a fost, până acum, metoda cea mai potrivită de a umple Capitala de turiști. Evident, lucrurile țin, în primul rând de atractivitatea pe care o prezintă, din punct de vedere turistic, România și Bucureștiul, iar noi putem să facem foarte multe în acest sens. Bucureștiul este deja relativ cunoscut pentru că este un oraș foarte viu. Pe lângă asta, noi trebuie să facem cunoscută oferta noastră turistică foarte generoasă. Realmente, în București, ai ce vedea, iar Sectorul 3, cu Centrul Vechi, dar și cu alte zone, se află în primele rânduri ale calității acestei oferte”, ne-a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București. 

Sesizările bucureștenilor

Primarul Sectorului 3 spune că cele mai multe dintre sesizările bucureștenilor sunt unele sociale. “Paleta de tematici este deconcertantă, iar noi facem tot ce putem pentru a răspunde tuturor și a rezolva problemele care țin de responsabilitatea noastră. Cele mai multe probleme sunt cele sociale. Este și ceea ce m-a determinat să încerc să îmbunătățesc serviciile de asistență socială ale primăriei. Aceasta este una din responsabilitățile noastre principale, ca primărie: să ajutăm oamenii. Primăria nu este a blocurilor, a șoselelor, a caselor, ci a oamenilor”, ne-a declarat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București.