Cum se calculează ratele la credite și cum afectează creşterea indicelui ratele românilor? ROBOR, indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la nou maxim istoric. La începutul lui 2022, indicele era situat în jurul valorii de 3% pe an, iar în prezent acesta se îndreaptă spre nivelul de 6%, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). În plus, estimările economiştilor nu sunt deloc optimiste.
În acest context, este important să știm cum se calculează ROBOR-ul, de ce influenţează ratele românilor şi ce estimări privind evoluţia acestui indice există pentru a doua jumătate a anului 2022.
Credite cu dobânzi variabile
În general, în ţara noastră se folosesc patru indici de referinţă: IRCC, ROBOR, EURIBOR şi LIBOR. Aceştia reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în RON, EURO, USD şi CHF.
IRCC este indicele de referință pentru creditele în RON acordate persoanelor fizice, cu dobândă variabilă și care, începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, înlocuiește indicele ROBOR.
IRCC este indicele de referință pentru creditele în RON acordate persoanelor fizice care a înlocuit ROBOR începând cu luna mai a anului 2019
ROBOR este prescurtarea de la Romanian Interbank Offer Rate. Indicele reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în RON acordate pe piață interbancară.
EURIBOR sau European Interbank Offered Rate se referă la rata internațională a dobânzii interbancare pentru împrumuturile în moneda EURO. Este vorba rata de dobândă la care băncile din Uniunea Europeană își acordă credite pentru a-și finanța operațiunile curente.
Totodată, LIBOR sau London Inter-bank Offered Rate este indexul care se utilizează în cazul împrumuturilor acordate băncilor pe piața londoneză. Este folosit, în principal, pentru creditele în USD (dolari americani) și CHF (franci elvețieni).
Ce este ROBOR?
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Mai exact, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci.
Ratele ROBOR se stabilesc pentru opt scadențe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Pentru creditele acordate de bănci clienților se folosesc în special ratele ROBOR pentru 3 și 6 luni (ROBOR 3M şi 6M).
Cum se calculează ROBOR?
ROBOR se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de băncile care participă la procesul de calcul al ROBOR, în intervalul 10:45 – 11:00, la care acestea sunt dispuse să plaseze depozitele celorlalți participanți. Ratele ROBOR sunt calculate în mod independent de către Thomson Reuters, instituţia împuternicită de Banca Naţională a României.
Ratele dobânzilor de referință ale pieței monetare interbancare ROBID/ROBOR sunt calculate zilnic de către Thomson Reuters
ROBOR-ul este stabilit zilnic de piața interbancară, indicele stabilindu-se, deci, pe baza cererii și ofertei. Altfel spus, este prețul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele.
Prevederi legislative
Dobânzile la credite sunt legate de ROBOR în urma deciziei României, care în anul 2010, a aprobat prin OUG. 50/2010 condițiile în care se pot acorda credite pentru cetăţeni. Conform normelor legislative, creditele se pot acorda fie cu rata de dobândă fixă, fie cu rata dobânzii variabilă, care este corelată la un indice de referință. S-a decis ca acest indice de referință să fie ROBOR, în contextul practicii internaţionale.
Creditele cu dobândă fixă nu sunt influențate de ROBOR, dobânda fiind aceeaşi pe toată perioada de creditare
Creditele cu dobândă variabilă sunt acele împrumuturi a căror dobândă se stabilește prin însumarea marjei băncii la care se adaugă ROBOR. Dobânda folosită de băncile creditoare este ROBOR la trei luni (3M), așa cum se întâmplă în cazul unui credit Prima Casă, sau 6 luni (simbolizat 6M).
Cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul ROBOR 3M a fost 0,68%, pe 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016.
În funcție de perioada de timp pe care se calculează ROBOR poate fi:
O zi – ROBOR T/N, O/N
O săptămână – ROBOR 1W
O lună – ROBOR 1M
Trei luni – ROBOR 3M
Șase luni – ROBOR 6M
Nouă luni – ROBOR 9M
Un an – ROBOR 12M
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC)
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG. 19/2019, acesta este situat, la ora actuală, în jurul valorii de 3% – 4%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). Acesta este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Deşi nu mai este luat în calcul la acordarea de credite noi cu dobânzi variabile de acum trei ani, ROBOR rămâne indicatorul cel mai folosit la calcularea ratelor pentru creditele pe care românii le-au accesat în perioada 2010 – 2019.
ROBOR 3M este cel mai important indice pentru că este folosit la stabilirea ratelor pentru creditele la Prima Casă
Cum va evolua ROBOR în a doua parte a anului 2022? Estimările economiştilor
Ultimele estimări ale BNR asupra inflaţiei vor avea un impact şi asupra dobânzii cheie şi, mai departe, asupra evoluţiei ROBOR. Conform ING Bank, o dobândă cheie de 5% sau 5,5% ar atrage după sine un ROBOR de 6% sau chiar 7% până la finalul anului.
Per total, 490.000 de români au credite cu dobândă variabilă care depinde de ROBOR
Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank, precizează în raportul său periodic de analiză macroeconomică că este foarte probabil ca la finalul anului dobânda de politică monetară să fie de 5,5%.
De asemenea, conform CFA România nu este exclus să avem un ROBOR chiar de 7% până la finalul anului. În plus, majorarea ROBOR va fi urmată, la un interval de 5-6 luni, de majorarea IRCC. Şi Adrian Vasilescu, consilier de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României, spune că dobânzile la credite vor continua să crească.
Aşadar, din păcate, estimările arată că ratele românilor la credite vor fi mai mari în a doua parte a anului. Totodată, românii trebuie să ştie că, din cauza majorării dobânzilor, accesul la creditare va fi din ce în ce mai dificil.
Citeşte şi Oraşul din România cu cele mai mari preţuri pentru imobiliare