Stiri: Sanatate

Roche Romania, amendata de Consiliul Concurentei

Roche România, amendată de Consiliul Concurenței

23.01.2020

Consiliul Concurenţei a amendat compania farmaceutică Roche România SRL cu sancțiuni în valoare totală de 59.967.944 lei (12.857.897 euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piața unor produse oncologice din România. Sancțiunile au fost aplicate în urma a două investigaţii declanșate în 2017.

Ce a descoperit Consiliul Concurenței?

În cadrul primei investigaţii, autoritatea a constatat că, în perioada 2017 – 2019, Roche a adoptat o strategie comercială menită să:

  • elimine concurența la licitații
  • întârzie intrarea pe piață a unor medicamente similare.

Comportamentul Roche s-a manifestat în cursul lui 2017. Mai exact, este vorba de contextul participării la achiziția publică centralizată pentru medicamente ce conțin substanțele Rituximab și Trastuzumab, în cadrul programului național de oncologie. De asemenea, acest comportament s-a manifestat și în cadrul a 47 de licitații organizate la nivel de spital pentru aprovizionarea cu aceleași medicamente.

Roche România. Monopolizarea distribuției

Pentru a evita monopolizarea pieței distribuției unui medicament, legislația în vigoare prevede că un producător este obligat să furnizeze medicamente către minimum trei distribuitori.

Așadar, deși Roche a vândut medicamentele ce conțineau Rituximab și Trastuzumab către distribuitorii parteneri, care i-au fost și concurenți în aceste licitații, prețul oferit distribuitorilor a fost mai mare decât prețul său de ofertare la licitațiile publice.

Roche România a eliminat concurența la licitații

În felul acesta, compania și-a eliminat concurența la licitații. Distribuitorii nu au putut participa în cadrul acestor proceduri în condiții rezonabile, care să le asigure desfășurarea activității în mod eficient (profitabil).

Această strategie a fost motivată de intenția de a întârzia și de a îngreuna accesul pe piață a variantelor similare concurente. Este vorba de medicamente care conțineau substanțele Rituximab și Trastuzumab (Mabthera și Herceptin).

Distribuitorii de medicamente nu vindeau exclusiv produse ale Roche și, ca urmare, în situația în care ar fi câștigat o licitație pentru medicamente ce conțineau substanțe active Rituximab și Trastuzumab, pe parcursul contractului ar fi putut înlocui produsele Roche cu variante similare, mai ieftine, ale altor producători.

Bariere la intrarea pe piață

Prin urmare, acțiunile Roche au creat anumite bariere la intrarea pe piață. Au existat efecte de închidere a acesteia, întârziind apariția alternativelor biosimilare. Acest lucru a contribuit la consolidarea poziției dominante deținute de Roche România.

„Această strategie pusă în practică cu ocazia participării la procedurile de achiziție publică, cu scopul de a întârzia accesul pe piață a produselor biosimilare, afectează bugetul CNAS alocat programului național de oncologie. Astfel, decontând prețul medicamentelor inovative, acesta suportă costuri semnificativ mai mari decât dacă ar fi decontat medicamentele biosimilare, mai ieftine. Prin urmare, economia realizată pe termen scurt de către Ministerul Sănătații este aparentă, pe termen lung, estimăm că, în cazul licitației naționale, alternativele biosimilare ar fi putut aduce economii de cca. 7,1 mil. euro bugetului programului național de oncologie” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Pentru acest comportament, compania Roche a fost amendată cu 44.168.105 lei (9,47 milioane Euro).

Medicamentele având substanţele active Rituximab, Trastuzumab și Bevacizumab se folosesc în cazul mai multor afecţiuni oncologice, printre care:

  • leucemie limfocitară cronică
  • cancer mamar
  • cancer ovarian
  • cancer renal

A doua investigație privind activitatea Roche România

În cadrul celei de-a doua investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în aceeași perioadă 2017 – 2019, Roche a implementat o strategie pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente. Este vorba de medicamente mai ieftine, care conţin substanţa activă Erlotinib.

Din strategia companiei au făcut parte direcționarea pacienților către propriului produs, mai scump, Tarceva, prin Cardul de pacient Roche și Call Center-ul Roche, și acoperirea diferenței de preț ce ar fi trebuit plătită de către pacienţi la achiziţia Tarceva, pentru ca aceștia să nu cumpere un alt medicament similar.

Cu bugetul alocat decontării Tarceva, statul ar fi putut deconta mai multe medicamentele similare pentru pacienți. Așadar, conform estimărilor, din bugetul Fondului National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate – FNUASS, au fost alocate suplimentar sume ce depășesc 2 milioane de lei.

Explicația dată de Consiliul Concurenței

“Companiile producătoare de inovative trebuie să se concentreze pe dezvoltarea și introducerea pe piață a unor medicamente noi, mai eficiente, care să aducă îmbunătățiri stărilor pacientilor, și nu pe exploatarea medicamentelor ieșite de sub patent, pentru care există variante mai ieftine”, a mai declarat președintele Consiliului Concurenței.

Pentru această practică Roche România SRL a fost amendată cu 15.799.839 lei (3.387.688 euro).

Tarceva este un medicament care conține substanța activă Erlotinib. Acesta este utilizat în;

  • tratamentul cancerului pulmonar
  • tratamentul cancerului pancreatic.

Medicamentul inovativ este un medicament nou, care este protejat de brevet când este lansat pe piaţă. Medicamentul generic conţine aceeaşi substanţă activă și în aceeaşi cantitate ca medicamentul inovativ.

Citește și Electrogrup începe construcția proiectului rezidențial CITTA’ Residential Park