Petrol si gaze

Rohé România – pionierii soluțiilor inteligente în stațiile de carburanți

01.09.2015

Oficialii companiei sunt rezervați cu privire la viitorul investițiilor în stațiile de benzină. “Partenerul  tău de încredere!” – acesta este moto-ul companiei Rohé România, încă de la lansarea societății pe plan local, în anul 1994. Cu ajutorul specialiștilor cu experiență, dar și cu susținerea tinerilor competenți, oficialii companiei spun că angajații sunt cei care asigură livrarea de soluții eficiente și complete, toate integrate în concepte clare ce deservesc domeniului petrolier.

Încă din 1995 compania asigură servicii de mentenanţă pentru marile reţele de distribuţie carburanţi, dar şi pentru investitorii privați, prin intermediul sediului din București și punctelor de lucru din țară. “Cu un număr de peste 130 de angajați, suntem o adevărată echipă, ce oferă servicii integrate pentru vânzare de echipamente, montaj, întreținere și service pentru rezervoare, sisteme de măsurare, sisteme de management Tokheim, instalații tehnologice și spălătorii automate. De asemenea, în portofoliul de produse oferite se regăsesc servicii de management de proiect, pentru construcții de stații și depozite carburanți, cât și pentru alte tipuri de construcții civile și industriale”, ne-a declarat Daniel Calagiu, director general Rohé România SRL.

Poziția de lider

La doar un an de la lansarea pe piață, în 1995, compania a finalizat primul proiect de succes. Este vorba despre instalarea primelor distribuitoare electronice multiprodus Tokheim în stația Shell Otopeni. Un an mai târziu, Rohé România s-a implicat în instalarea primei stații Shell în Târgoviște, cu tehnologie țeavă și fitinguri PEHD (polietilenă de înaltă densitate) conductivă. Ambele tehnologii au fost la acea vreme noutăți absolute pentru piața din România.

În anii care au urmat, compania a realizat instalațiile tehnologice în toate stațiile Shell și Agip din România.

Odată cu intrarea companiei OMV în România în anul 1998, au urmat alte proiecte ce au presupus instalații tehnologice în toate stațiile construite.

Din 2005, an în care OMV a devenit acționar majoritar Petrom, au început modernizările stațiilor de distribuție de carburanți din portofoliul Petrom.

“Un moment important a fost în anul 2009, perioadă în care Rohé România, în dorința de a evolua și de a se adapta mai bine contextului economic și social de la acea perioadă, și-a lărgit zona de expertiză începând să execute lucrări de instalații, montaj și mentenanță în depozite de produse petroliere”, își amintește oficialul companiei.

Din 2009, moment în care societatea devine parte din Grupul Tokheim, Rohé România a avut o evoluție continuă, marcată de altfel și prin procesul de reorganizare după modelul Enginnering Procurement Construction, ce a început în anul 2012 și a fost finalizat doi ani mai târziu.

Beneficii unice pentru parteneri

Soluțiile tehnice sigure și eficiente, dar și consultanța în momentele de criză asigură calitatea proiectelor pentru care compania este responsabilă.

Rohé România oferă soluții moderne pentru statiile de carburanți care includ: rezervoare cu pereți dubli, trasee tehnologice de țeavă și fitinguri PEHD conductivă, sisteme de detecție scurgeri, sisteme de automate de măsură și sisteme de gestiune dotate cu case de marcat fiscale.

De asemenea, compania oferă soluții pentru depozite de produs petrolier, împreună cu toate echipamentele necesare unui astfel de depozit, de la skid-uri de încărcare și descărcare produse petroliere, brațe de încărcare, la sisteme de recuperare vapori, de incendiu, pompe de transvazare și rezervoare de stocare.

“Începând cu anul 1995, Rohé România a instalat primele spălătorii automate cu perii pentru autoturisme în rețeaua Shell România. Instalațiile de tip California C38 și C45 erau produse în fabrica Rohé din Germania. Ulterior, am continuat să instalăm în rețeaua Agip România noul model de instalație California – Kleindienst CK45. Din anul 1999, OMV a introdus un nou concept în domeniul spălătoriilor auto, numit <car-care>, susținut inițial de instalațiile CK45 și ulterior de instalațiile Istobal, produse de partenerul nostru din Spania. Anul 2006 a debutat cu o nouă premieră în rețeaua OMV: introducerea în piață a instalațiilor automate de spălare tip tunel cu o capacitate de spălare de până la 50 de autoturisme pe oră. În prezent, asigurăm mentenanța pentru un număr de 86 de instalații automate de spălare”, ne-a povestit Daniel Calagiu, director general Rohé România. Oficialul a adăugat faptul că toate instalațiile sunt dotate cu sisteme performante care reciclează apa, refolosind 80% din cantitatea de apă necesară.

Help Desk 24/7

Toate soluțiile sunt completate cu serviciile de montaj, întreținere și reparații, dar și management de proiect. Dovadă în acest sens este depozitul de carburant de aviație Jet A1, proprietate OMV Petrom Aviation, care este o lucrare realizată în Antrepriză Generală și predarea la cheie. Investiția OMV Petrom a fost una derulată în perioada 2012 – 2013 în incinta Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, al doilea din România din punct de vedere al traficului aeroportuar. “Noul depozit, amplasat pe o suprafață totală de 4.400 de metri pătrați, include amenajări constructive, echipamente și instalații tehnologice și s-a efectuat în mai multe etape de construcție și demolare păstrând pe toată durata contractului depozitul funcțional”, explică directorul general Rohé România.

Toate lucrările au un grad înalt de securitate, conform regulilor Uniunii Europene, iar compania oferă în prezent servicii de mentenanță și management de proiect, în calitate de contractor general pentru 283 de stații OMV-Petrom. Mai mult decât atât, de doi ani funcționează un serviciu de tip Help Desk 24/7, care asigură asistență remote pentru 552 de stații OMV-Petrom din țara noastră și alte 26 de stații Petrom situate în Republica Moldova. “Am reușit, la începutul anului 2015, să devenim una din cele trei companii desemnate câștigătoare pentru construcția la cheie a noilor stații KMG Rompetrol. Prima investiție începută de noi este stația Petea, din județul Satu Mare, unde am finalizat cu succes lucrările la sfârșitul lunii iunie. Așteptăm în continuare obținerea autorizațiilor pentru următoarele stații planificate în bugetul partenerului nostru”, ne-a declarat Daniel Calagiu, director general Rohé România.

Evoluția investițiilor

În ultimii cinci ani, investițiile în stațiile de benzină noi au scăzut semnificativ, dar nu s-au oprit.

Companii mari din sector , precum OMV, MOL sau Lukoil, au continuat proiectele începute. Mai mult decât atât, ultimii ani au adus și noi jucători pe piața din România, precum NIS, Gazprom, Socar sau Artoil. “Considerăm că și în viitor investițiile în stațiile noi de carburanți vor păstra un trend modest deoarece piața românească este relativ saturată.

Chiar dacă în ultima perioadă pe piață au intrat tot mai multe companii concurente, reușim să ne menținem poziția de lider prin beneficiul unic pe care compania îl oferă: furnizarea de soluții tehnice sigure și eficiente și consultanță în situații de criză”, a completat Daniel Calagiu.

Viitorul companiei

În ceea ce privește investițiile companiei, atenția conducerii este concentrată pe oameni. Se dorește perfecționarea și creșterea gradului de competență, dezvoltarea punctelor forte și motivarea angajaților. Toate acestea prin programe de training bine structurate, susținute de cei mai buni specialiști în domeniu. De asemenea, investițiile vor continua și în echipamentele și instrumentele de lucru.

Cu o cifră de afaceri înregistrată în 2014 de peste 52 de milioane de lei, anul acesta compania estimează o creștere la 55 de milioane de lei. “Pe termen scurt, ne dorim lărgirea gamei de  produse și servicii în depozitele de produse petroliere (instalații recuperare vapori – VRU,  skid-uri de livrare produs petrolier etc), optimizarea ofertelor în sensul de a oferi calitate crescută la preț redus, modernizarea procedeului de calibrare rezervoare subterane. De asemenea, vrem extinderea pe zona rezervoarelor supraterane din depozite, axarea pe proiecte europene și contoare autocisterne. Pe termen mediu, ne dorim dezvoltarea unui nucleu de proiectare și a gamei de servicii din zona de consultanță, iar pe termen lung vrem să rămânem lideri de piață și să avem eventual o  divizie de construcții”, ne-a declarat Daniel Calagiu, director general Rohé România.