Industria lemnului este una din cele mai vechi industrii. În România, industria de prelucrare a lemnului a început să ia amploare în jurul anului 1900. După aceea, în anii ’80, industria de exploatare forestieră cât și cea de prelucrare a lemnului şi a mobilei se poziţionau pe locul 20 la nivel mondial, devenind cele mai importate ramuri de producţie pentru ţara noastră.
Înființată în 1992, compania ROLEM se află în topul companiilor din industria de prelucrare a lemnului oferind clienților, după cum afirmă reprezentanţii companiei, 100% tehnologie, inovație și service.
De la lansarea companiei până în prezent, drumul nu a fost unul ușor, însă datorită atenției constante către clienți, compania ROLEM reușește și astăzi să transforme nevoile clienţilor lor în aplicații reale.
„Au fost multe momente importante în cei aproape 24 de ani de existență a societății ROLEM. La început a fost decizia de a începe activitatea într-un domeniu deloc ușor, apoi au venit pe rând deciziile de dezvoltare, de căutare de parteneri de top”, a afirmat, pentru Jurnalul de Afaceri, Silvia Rădulescu, director general al companiei ROLEM.
Probleme în industria lemnului
România deține aproape 6,4 milioane de hectare de pădure care acoperă 27% din teritoriul ţării. Statul român deține aproximativ jumătate din această suprafaţă, fiind administrată prin intermediul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva.
În condiţiile în care ţara noastră deţine un număr important de păduri şi în ciuda conjuncturii economice deloc favorabile, industria de prelucrare a lemului s-a dezvoltat. Însă, din cauza faptului că în industria lemnului nu sunt prezente ritmuri mari de creștere, investițiile efectuate sunt importante pentru a obține calitate.
„Vor fi în continuare investiții, având în vedere că vor mai fi și proiecte cu finanțare europeană și pentru că este nevoie de tehnologizare”, ne-a mai spus directorul general al companiei ROLEM.
Aurul verde al României se confruntă cu probleme destul de greu de rezolvat. Principala problemă este reprezentată de incoerența la nivel legislativ, începând de la îngrijirea pădurilor și tăierea lemnului până la valorificarea lui în țară.
O soluție la această problemă ar putea fi, conform companiei ROLEM, adoptarea unei legii care să interzică exportul lemnului, acest lucru ar da posibilitatea de a crea în țară produse cu valoare adăugată.
Cea mai mare problemă cu care se confruntă companiile din domeniul lemnului este reprezentată de incoerența la nivel legislativ, începând de la îngrijirea pădurilor și tăierea lemnului până la valorificarea lui.
Investiții și planuri de viitor
Portofoliul companiei ROLEM este în continuă creștere, iar la ora actuală cuprinde o parte din cei mai mari producători de mobilier din România. Fiind în continuă dezvoltare, compania desfășoară numeroase proiecte.
„Suntem mulțumiți că am reușit cu multă muncă și perseverență să realizăm proiecte importante în domeniul finisajului și al aspirației, în domeniul prelucrării primare a lemnului”, a precizat Silvia Rădulescu, directorul general al companiei.
Avantajul experienței de peste 24 de ani alături de tehnologiile avansate utilizate fac din compania ROLEM un jucător de top în acest domeniu. Compania se mândrește cu un portofoliu de peste 40 de instalații de exhaustare, 30 linii de optimizare și eliminare defecte, 50 de mașini de calibrat,120 de instalații de debitare bușteni cu pânza orizontală, 25 instalații de debitare bușteni cu pânza verticală şi 50 de linii de finisaj. Acestea pot fi folosite atât pentru ateliere mici cât și pentru producții industriale, oferind toată gama de echipamente de la debitarea buștenilor până la finisajul mobilierului.
„Ne-am specializat în două direcții: prima este prelucrarea primară a lemnului, uscarea acestuia și transformarea în semifabricat. A doua direcție este reprezentată de șlefuirea, finisajul mobilierului cu ultimile tehnologii la nivel mondial și partea de exhaustare care crează un mediu curat în interiorul și exteriorul secţiilor de producție”, spune conducerea ROLEM.
Pe lângă calitate, clienții companiei ROLEM beneficiază de consiliere și recomandări în funcție de nevoile specifice ale fiecărui beneficiar. În plus pentru toată gama de echipamente, ROLEM oferă service în garanție și postgaranție, această activitate dezvoltându-se continuu, fiind o componentă foarte importantă pentru companie.
Dezvoltarea în domeniul plasticului
În acest domeniu, cheia succesului este inovația și de aceea investițiile sunt primordiale pentru dezvoltarea companiilor. Compania ROLEM urmărește, pe lângă domeniul principal de activitate, şi dezvoltarea în domeniul plasticului pentru a acoperii o plajă mai mare de servicii.
„Investim continuu în formarea personalului, investim în tehnologie și în marketing. Dorim să extindem gama de utilaje și în domeniul plasticului, ceea ce înseamnă noi investiții”, ne-a explicat Silvia Rădulescu.
Investiţii în resursa umană
Compania a investit în ultima perioadă în echipamente tehnologice, iar în perioada următoare vor avea ca țel investirea în resursa umană, astfel încât ROLEM să fie cât mai bine reprezentată în întreaga ţară.
„Vom investi în personal, astfel încat să fim mai bine reprezentați în diferite zone ale țării, vom investi în programe de formare de personal, în programe de informatizare a societății și dezvoltarea activității de marketing”, ne-a spus Silvia Rădulescu.
Totodată, dacă în anul 2014 compania ROLEM a reuşit să realizeze vânzări directe și indirecte de aproximativ 6 milioane de euro, în acest an conducerea companiei afirmă că urmăreşte depășirea acestei sume.