Rolul femeii în știință, dezbătut la Bursa L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”

06.06.2017

În perioada februarie-mai 2017 a avut loc programul național de burse L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din știință”, care a avut patru câștigătoare. Cu ocazia închiderii ediției din acest an, partenerii L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO au organizat o masă rotundă în cadrul căreia au fost discutate demersurile necesare susținerii cercetătoarelor din România.

La masa rotundă organizată la închiderea ediției din 2017 a bursei L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” au participat reprezentanți ai celor două organizații, cadre universitare, academicieni, directori ai unor institute de cercetare, lideri de opinie, membri ai juriului, câștigătoare ale burselor și jurnaliști, dezbaterea axându-se pe rolul femeii în știință, în contextul în care doar 3% dintre persoanele din România active în domeniile tehnice și ale științei sunt femei.

Una dintre concluziile dezbaterii a fost că activitatea cercetătorilor din România nu este cunoscută suficient și le lipsește predictibilitatea finanțării. De asemenea, s-a mai discutat și despre motivația materială a tinerilor cercetători, dialogul cu autoritățile, finanțarea prin proiecte internaționale și solidaritatea dintre femeile din știință.

Printre măsurile identificate la masa rotundă, necesare pentru stimularea accesului femeilor la profesii din domeniul științei s-au numărat asigurarea unei finanțări consecvente, o infrastructură de cercetare mai generoasă, dar și investiții în orientarea către știință a tinerelor talente.

„Accesul femeilor la știință s-a dovedit a fi un aspect foarte valoros pentru dezvoltarea proiectelor, pentru cercetare și îmbunătățirea calității vieții. Astăzi, provocarea este să creștem numărul celor implicate în domeniile științifice și tehnice, deoarece reprezintă doar 3% din populația activă din aceste sectoare. Lumea are nevoie ca ele să fie în știință! Acesta este și motivul pentru care am vrut să organizăm această dezbatere cu experți și foste câștigătoare ale programului de burse naționale  «Pentru femeile din știință», pentru a înțelege mai bine ce trebuie făcut pentru a atrage mai multe femei și mai multe eleve către domeniile științifice”, a declarat Gilles Antoine, Country General Manager L’Oréal România.

Bursa națională L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” se desfășoară din anul 2010 și se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maximum 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul ştiinţific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituții acreditate de învățământ superior din țară.

Câștigătoarele ediției din acest an a câte unui grant de 42.000 de lei, cu care să își finanțeze activitățile de cercetare sunt Mădălina Bârsan și Lavinia Curecheriu pentru categoria Științe Fizice și Luminița Confederat și Dumitrița Rugină, în categoria Științele Vieții.

„Considerăm implicarea femeilor în cercetarea științifică un factor cheie pentru progresul economic, social și cultural. În acest context, Comisia Națională a României pentru UNESCO și L’Oréal  România continuă în acest an competiția lansată în 2010 prin programul național de burse. Ediția din 2017 care abordează domeniile Științelor Fizice și Științelor Vieții s-a demonstrat a fi foarte atractivă in rândul comunității științifice. Am reușit să transmitem un mesaj optimist tinerelor cercetătoare și să încurajăm toate participantele și câștigătoarele să își urmeze vocația în domeniul științei și să continue munca de cercetare”, a afirmat Ani Matei, Secretar General CNR UNESCO.

Proiectele câștigătoare sunt: proprietățile coenzimei Q în structurile polimerice hibride de ciclodextrină, ca marker pentru stresul oxidativ (Mădălina Bârsan), compozitele polimerice proiectate pentru electronica flexibilă (Lavinia Curecheriu), modularea profilului hipoglicemic al sulfonilureelor și dezvoltarea unor sisteme terapeutice multi-țintă aplicabile tratamentului diabetului zaharat (Luminița Confederat), problematica micropurtătorilor biocompatibili dezvoltați pentru a transporta antocianine în celulele tumorale ale pielii (Dumitrița Rugină).

 

 

Citiți și despre: