Stiri: Sanatate

Românii se vor putea trata în alte state membre ale UE

25.04.2014

Ministerul Sănătăţii a creat cadrul necesar pentru asigurarea dreptului pacienţilor români la asistenţa medicală transfrontalieră, executivul aprobând în şedinţa de Guvern Hotărârea privind normelor metodologice de aplicare a Directivei Europeane 24/2011.

Astfel, pacienţii români asiguraţi se vor putea trata în alte state membre ale Uniunii Europene.

“Ministerul Sănătăţii va trimite o notificare Comisiei Europene în cel mai scurt timp despre îndeplinirea obligaţiei de a transpune Directiva Europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră. Astfel, România este pe cale să închidă ultima acţiune de infringement declanşată în domeniul sănătăţii, după ce  Comisia a decis recent clasarea altei acţiuni, în ceea ce priveşte farmacovigilenţa”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit Hotărârii aprobate, persoanele asigurate în România, care se deplasează într-un alt stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în conformitate cu legislația statului în care se acordă asistența medicală.

“Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele judeţene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii va continua să deruleze politici de investiţii şi dezvoltare, astfel încât asiguraţii din România să beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament cu cele din Uniunea Europeană. De asemenea, pacienţii din Uniunea Europeană se vor putea trata la noi, în centrele de excelenţă pe care le avem”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Cu toate acestea, în unele cazuri, pentru a beneficia de asistență medicală transfrontalieră pacienţii vor trebui să obţină o autorizare prealabilă de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau casele judeţene.

Rambursarea se face la nivelul tarifelor din România şi nu trebuie să depășească contravaloarea în lei a asistenței medicale transfrontaliere achitate de solicitant.