Stiri: Social

România, 4 medalii de aur şi 2 medalii de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică

13.05.2018

În perioada 7 – 12 mai 2018 s-a desfăşurat în Belgrad, Serbia, a 35-a Olimpiadă Balcanică de Matematică (BMO 2018). BMO este o competiţie anuală la care participă elevi de liceu, până la șase elevi din fiecare țară, cu vârsta până în douăzeci de ani.

BMO își propune încurajarea relațiilor de prietenie între elevii și profesorii din țările participante, stimularea şi dezvoltarea elevilor talentați la matematică şi crearea de oportunități pentru schimbul de informații cu privire la programele școlare și practicile din ţările membre. De asemenea, BMO contribuie la dobândirea de experiență și pregătirea pentru Olimpiada Internaţională de Matematică (IMO).

La BMO 2018 au participat echipe din Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Cipru, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Grecia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia şi Turcia (țări membre) precum şi echipe din Azerbaijan, Italia, Kazakhstan, Arabia Saudită, Turkmenistan şi Marea Britanie (țări invitate).

Competiția a presupus rezolvarea de către fiecare participant, în cel mult patru ore şi treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră.

În clasamentul neoficial pe medalii, România a ocupat locul 1 cu patru medalii de aur și două de argint:

– Medalii de aur cu punctaj maxim absolut: Edis Memiș de la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, Ciprian-Mircea Bonciocat de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din București, Mihnea-Gabriel Doica de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și Leon-Roland Bălan-Tribus de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

– Medalii de argint: Ioan-Andrei Nicolae de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și Sergiu-Ionuţ Novac de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu” din Lugoj.

Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de conf. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara și profesor Marius Perianu de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina.