Consiliul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), reunit joi, 18 iunie, la Geneva, a adoptat prin vot unanim, Rezoluția de admitere a României ca membru cu drepturi depline în Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară. Admiterea României cu statut de membru cu drepturi depline în această prestigioasă organizație confirmă valoarea și performanțele înregistrate de cercetătorii români, fizicieni și ingineri implicați în activiățile de cercetare științifică din cadrul proiectelor de mare anvergură desfășurate la CERN.
În prezent, România participă cu 100 de cercetători la experimentele organizate în cadrul LHC (The Large Hadron Collider) și LHCb (The Large Hadron Collider beauty), ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS etc., dar și la rețeaua globală GRID.
Delegația României prezentă la Geneva a fost condusă de doamna prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu (președinte al Senatului Universității POLITEHNICA din București și președinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Senatul României) și de domnul prof. dr. ing. Tudor Prisecaru (secretar de stat pentru cercetare în cadrul Ministerului Educației și Cercetării Științifice și președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare. La reuniune au mai participat doamna Maria Ciobanu, ambasador și șef al Reprezentanței Permanente a României la ONU — Geneva și domnul Traian Filip, adjunct al reprezentantului permanent.
România a fost acceptată ca stat candidat la CERN în decembrie 2008. Un an mai târziu, în urma negocierilor și a analizei dosarului de candidatură depus de țara noastră, a fost definitivat proiectul de acord dintre România și CERN privind aderarea ca membru cu drepturi depline. Documentul, cu o valabilitate de 5 ani, a fost semnat în februarie 2010, la Geneva, și ratificat ulterior prin Legea 203/2010.