Stiri: Economie

România a preluat Preşedinţia în Exerciţiu a OCEMN

06.07.2015

România exercită începând cu data de 1 iulie, pentru o perioadă de 6 luni, Preşedinţia-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN). Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a preluat, în cadrul unei ceremonii simbolice, mandatul de PiE OCEMN de la Republica Moldova, cu ocazia celei de-a 32-a Reuniuni a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al OCEMN, care a avut loc la Chişinău la 18 iunie 2015

. În calitate de stat fondator al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, România exercită, pentru a cincea oară, de la instituţionalizarea OCEMN, Preşedinţia-în-Exerciţiu a Organizaţiei.

“Țara noastră acordă o importanţă deosebită cooperării regionale în cadrul OCEMN. Sub motto-ul „Building Stability, Enhancing Connectivity”, România va promova implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN, capitalizarea potenţialului organizaţiei de stimulare a dezvoltării economice a statelor membre, cu accent asupra domeniilor transport, mediu, energie, consolidarea cooperării în domeniul afacerilor interne, în special combaterea crimei organizate. Vom urmări, totodată, dinamizarea interacţiunii dintre UE şi OCEMN, prin desfăşurarea de proiecte în arii comune de interes, stimularea participării UE în activităţile OCEMN şi realizarea de progrese în implementarea Parteneriatelor Sinergiei Mării Negre”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

În decursul celor patru mandate anterioare de Preşedinţie-în-Exerciţiu a OCEMN, efectuate conform principiului rotaţiei consacrat în documentele statutare ale organizației, România a urmărit constant promovarea mandatului de cooperare economică regională, alături de creşterea profilului cooperării în regiune la nivel european şi internaţional.

În acest sens, a fost acordată atenţie constantă dezvoltării interacţiunii OCEMN-UE, în deplin acord cu realităţile regionale, precum şi în vederea unei cooperări flexibile şi pragmatice, axată pe beneficii reciproce atât pentru ambele organizaţii, cât şi pentru Statele Membre ale acestora.

România s-a concentrat și asupra consolidării eficienţei instituţionale a OCEMN şi a adâncirii cooperării regionale în regiunea Mării Negre – obiectiv consacrat de politică externă a ţării noastre.