Stiri: Finante

România a reușit să angajeze 100% din fondurile elvețiene nerambursabile

07.01.2015

România a reușit să angajeze 100% din fondurile elvețiene nerambursabile. Astfel, conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul de Finanţe, fondurile alocate României în cadrul asistenței financiare neramburabile elvețiene, în valoare de 181 milioane de franci elvețieni, au fost angajate în proporție de 100%, cu respectarea termenului prevăzut de acordul bilateral în acest sens.

Contribuţia financiară pentru ţara noastră a fost aprobată de către Parlamentul elveţian în 2009, ca parte a participării Confederației Elvețiene la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene.

În 7 septembrie 2010, a fost semnat la Berna „Acordul-cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse”. Fondurile au avut ca termen de angajare finalul anului 2014, iar plăţile pot fi efectuate până la sfârșitul anului 2019.

„Angajarea întregii contribuții elvețiene reprezintă baza pentru asigurarea unui grad înalt de absorbție. Factorul decisiv în reușita angajării totale a fondurilor constă în cooperarea excelentă dintre autoritățile române și cele elvețiene, precum și între autorități și sectorul nonguvernamental. Autoritățile române și elvețiene vor urmări în continuare respectarea angajamentelor asumate prin proiecte, astfel încât etapa de implementare să aducă progrese concrete pentru dezvoltarea domeniilor care beneficiază de finanțare”, precizează MFP.

În perioada de angajare, peste 250 de proiecte au fost aprobate. Domeniile și proiectele au fost selectate din perspectiva relevanței lor pentru dezvoltarea ţării. Este vorba de promovarea creșterii economice și susținerea mediului de afaceri, îmbunătățirea condițiilor de muncă, promovarea gestionării durabile a energiei, îmbunătățirea siguranței și securității publice, educație, cercetare și susținerea societății civile.