Stiri: Agricultura

Ajutor de stat bovinele 2023.

România ar putea relua exporturile de bovine în Italia

06.10.2015

Exporturile României de bovine către Italia ar putea fi reluate. Aceasta a fost concluzia unei întâlniri care a avut loc la Ministerul Agriculturii, la care au participat reprezentanți ai crescătorilor români, ai importatorilor italieni și ai autorităților sanitar-veterinare din cele două țări.

Astfel, a fost convenit un parcurs eficient pentru carantinarea animalelor, urmând să fie autorizate ferme de carantină pentru eliminarea suspiciunii de boala limbii albastre, din cauza căreia exporturile de animale vii au fost restricționate, îm 2014.

“Este incredibil că până în septembrie 2015 nu a fost autorizată încă nicio structură de carantină, pentru aplicarea articolelor 3 și 4 din Regulamentul CE 1266/2007 care prevăd modalitatea de depășire a restricțiilor în condițiile existenței suspiciunii de boala limbii albastre”, conform unui comunicat de presă al Cameri de Comerţ şi Industriei a României în Italia.

După întâlnire, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine a anunțat că fermierii românio asociați vor urma imediat procedura de autorizare ca ferme de carantină, pentru a putea îndeplini cererile companiilor interesate în achiziționarea de bovine de carne.

Boala limbii albastre, depistată în multe localități din ţara noastră, afectează în special ovinele, dar şi bovinele şi caprele. Din cauza acestei afecţiuni, exportul animalelor vii în Uniunea Europeană a fost oprit. Conform Regulamentului Comisiei Europene 1266/2007, exporturile de animale vii pot fi făcute dacă acestea stau în carantină o anumită perioadă de timp, după care sunt supuse testelor de boală, iar testele au rezultat negativ.