Stiri: Sanatate

România are cea mai mică sumă investită anual în sistemul de sănătate

27.03.2014

În multe tări europene, finanțarea sistemului de sănătate reprezintă o provocare, dar problema investițiilor mici este mai accentuată în România, Bulgaria și Ungaria. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, dintre cele trei țări vecine, România are cea mai mică sumă investită în sectorul public și privat de sănătate.

Astfel, Ungaria a avut cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor de 1669,3 dolari pe an, Bulgaria 1064 dolari oe an, în timp ce România a cheltuit doar 901,5 dolari pe an.

Luând în considerare investițiile făcute în ultimii ani pe plan local, în anul 2011 s-a înregistrat o creștere de 2%,față de 2010, adică circa 20 dolari pe cap de locuitor pe an.

“Nu este acceptabil ca oamenii care își plătesc taxele să nu poată primi îngrijirile medicale pe care le merită, iar un lucru foarte bine știut în România este faptul că sistemul public de sănătate este foarte slab dezvoltat. Nivelul investițiilor publice este foarte scăzut, iar creșterea anuală nu este suficientă pentru a asigura îngrijire medicală de calitate tuturor cetățenilor. Acesta este motivul pentru care cetățenii trebuie să înțeleagă că sănătatea este propria lor responsabilitate și trebuie să caute alternative. Asigurarea privată de sănătate este soluția pentru o viață mai bună și lipsită de griji, oferind acces către cele mai bune tratamente medicale disponibile în întreaga lume, inclusiv programe de prevenție, consultații specializate și spitalizare.”, declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății mai arată și suma de bani investită în sistemul de sănătate de către guvernele naționale. În România este vorba de doar 723,3 dolari pe an pentru fiecare cetățean, în același timp, această cifră depășește în Ungaria 1000 dolari pe an.

O altă diferență între cele trei țări analizate se înregistrează în cazul investițiilor în planurile de sănătate pre-plătite, calculate ca procent din totalul cheltuielilor private în sănătate. Astfel, România este la sfârșitul listei cu doar 0,4%, în comparație cu Bulgaria cu 1% din total și Ungaria, unde 7% din totalul cheltuielior sunt reprezentate de astfel de planuri pre-plătite.

“Putem observa ca cele mai recente cifre din Ungaria arată o creștere a cheltuielilor private în sănătate și ne putem aștepta la o viitoare creștere, pentru ca în ultimul an au fost adoptate noi taxe și legislații privind sistemul de sănătate. Încurajarea cheltuielilor private în sănătate ajută guvernul să economisească o parte din bani și chiar să mărească veniturile ce vin din taxele plătite de jucătorii privați din piață: clinici, spitale și asiguratori privați de sănătate. Sperăm ca sistemul de sănătate din România se va dezvolta în această manieră și guvernul va înțelege importanța investițiilor private în sistemul de sănătate, atât dintr-o perspectivă economică, dar și socială.”, adaugă Zahal Levy.