Stiri: Companii

România are forţă de muncă ieftină, însă la competenţe şi calificare stăm prost

24.09.2015

Deficitul de talente piaţa forţei de muncă este în continuare o problemă pentru România, arată cel mai nou studiu ManpowerGroup Solutions, prinvind Indicele Forței de Muncă de Contingență. Astfel, potrivit Indicelui, care măsoară și urmărește forța de muncă de contingență din punct de vedere al disponibilității acesteia, al eficienței costurilor, al productivității și al cadrului de reglementare, anul acesta, cea mai favorabilă piață este cea din Noua Zeelandă. Aceasta este urmată de piețele din SUA și Canada. Topul celor mai favorabile piețe este completat de Hong Kong și Israel.

În clasament, România se află pe locul 66 din cele 75 de țări, în scădere față de poziția 54 ocupată în 2014, pe fondul unui punctaj scăzut la categoria disponibilitate a forței de muncă de contingență.

„Punctajul României în Indicele Forței de Muncă de Contingență confirmă deficitul de talente pe care angajatorii români l-au semnalat în ultimii ani. În contextul în care „mâna de lucru” este secundară potențialului, competențelor și calificărilor forței de muncă, atractivitatea pieței din România trebuie stimulată printr-un sistem educațional și de formare continuă care să dezvolte în continuare abilitățile și calificările cerute de angajatori,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

De asemenea, în clasamentul categoriei disponibilitate, care accentuează ponderea vorbitorilor de limbă engleză și a persoanelor cu studii superioare, dar care ia în calcul și dimensiunea efectivă a forței de muncă, România ocupă locul 39 în lume și se plasează printre ultimele cinci din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

Ţara noastră este dezavantajată de un procent relativ scăzut al vorbitorilor de engleză (31%, comparativ cu liderul regional Israel, cu 85%).

În acelaşi timp, România se clasează în prima treime a clasamentului privind eficiența costurilor (locul 15 în lume) și a productivității forței de muncă de contingență (locul 25), însă pe locul 31 în privința stricteții cadrului de reglementare.