Stiri: Stiri

Companii europene în insolvență.

România are nevoie de îmbunătățirea Codului insolvenței

20.11.2013

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Adrian Volintiru, a afirmat că economia României are nevoie de proceduri clare și determinate de reorganizare judiciară a companiilor aflate în insolvență.

Ministrul a participat ieri la o conferința organizată de RomInsolv și Piperea și Asociații privind procedura de reorganizare judiciară a companiilor aflate în dificultate financiară.

Participanții la conferință au analizat două probleme recurente în procesul reorganizării judiciare – posibilitățile de finanțare și valorificarea activelor companiilor aflate în insolvență.

Secretarul de stat Adrian Volintiru a mai afirmat că noul Cod al insolvenței ar trebui să exprime într-o manieră mai accentuată interesele tuturor părților implicate în această procedură: companii, bănci, instituții ale statului și salariați. În acest sens, acesta a făcut apel la o consultare mai largă pentru elaborarea noilor prevederi ale Codului insolvenței.

Din experiența sa de fost președinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), secretarul de stat în Ministerul Economiei consideră că una dintre prevederile actualei Legi a insolvenței, respectiv art. 95, lit.k din Legea 85/2006, ar trebui pur și simplu abrogată.

Conform acestei prevederi, planul de reorganizare nu poate conține conversia creanțelor bugetare în acțiuni, ceea ce îngreunează foarte mult procesul de restructurare a companiilor.

De asemenea, Adrian Volintiru a subliniat necesitatea ca în noul Cod al insolvenței să fie evidențiată diferența între companii mari și mici supuse reorganizării judiciare precum și impunerea unor perioade limitate de reorganizare, pentru reducerea timpului în care o companie se află în insolvență.