Slide

Stiri: Economie

România are nevoie de proiecte competitive pentru a absorbi mai multe fonduri europene

19.06.2015

Contribuția pe care fondurile europene o aduc economiilor din Europa Centrală și de Est (ECE) nu poate fi supraestimată, esențială este însă preocuparea pentru eficientizarea procesului de absorbţie durabilă, conform unei analize KPMG.

În ultima perioadă de finanțare, 11 țări din regiune au accesat aproximativ 176 miliarde euro ceea ce se traduce într-un procent de aproape 15,5% din PIB-ul mediu regional al ECE.

Mai mult, la nivel național, fondurile UE au acoperit de la 11% până la 24% din valorile PIB individuale anuale ale acestora. Aceste contribuții substanțiale au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea economiilor acestor țări și în multe cazuri le-au ajutat să treacă mai ușor prin criza financiară.

În ansamblu, utilizarea fondurilor UE în ECE a fost impresionantă potrivit cifrelor de la sfârșitul anului 2014: până la acea dată, 77% din bugetul total și 72% din granturile contractate fuseseră distribuite beneficiarilor.

“Din perspectiva ratei de contractare, analiza noastră arată că regiunea a înregistrat rezultate destul de bune, contractând aproape 100% sau chiar depășind acest procent din bugetele disponibile. Plățile nu au înregistrat însă întotdeauna aceeași evoluție. Faptul că țările reușesc să contracteze fonduri nu înseamnă că ele pot întotdeauna să le și cheltuiască, deși majoritatea au realizat acest obiectiv destul de eficient. Estonia (11%) și Lituania (12%) au înregistrat cea mai mică diferență între ratele contractate și ratele plătite în perioada 2007-2014. Cu diferențe mult mai mari, România, Slovacia și Bulgaria ar putea efectua o analiză comparativă și ar putea profita de lecțiile învățate din acest exercițiu pentru perioada cea nouă”, a afirmat Șerban Toader, Senior Partner la KPMG în Romania.

Daniela Nemoianu, Partener Executiv KPMG în România şi Preşedinte AmCham Romania, subliniază că finanțarea a stimulat în mod real domenii îndelung neglijate de sistemele politice anterioare în multe dintre țările ECE, fondurile fiind folosite pentru modernizarea unor domenii precum infrastructura, utilităţi sau protecţia mediului.

În ceea ce privește lecțiile învățate din perioada 2007-2013, Florin Bănăţeanu, Director Sector Public si Fonduri Europene KPMG Romania, menționează că în primii ani ai perioadei de contractare anterioare s-a remarcat o întârziere în contractări și în rambursarea fondurilor.

“Contractarea fondurilor a început abia în anul al doilea al perioadei, și au mai trecut încă doi ani după aceea pentru a se plăti fondurile către beneficiari în cadrul oricăruia dintre programe”, a afirmat Florin Bănăţeanu.