Stiri: Companii

România, câștigătoare la JA Europe Enterprise Challenge 2016

11.07.2016

Echipa Save Energy din România a câștigat marele premiu al competiției JA Europe Enterprise Challenge 2016. Concurând împotriva a 19 companii din 16 țări europene, echipa românească a fost aleasă pe baza ideii inovatoare și a potențialului puternic de business, care oferă o soluție ce salvează energia consumată inutil de dispozitivele electrice.

Echipa a propus o priză inteligentă care împiedică alimentarea cu energie electrică a diferitelor aparate, atunci când acestea sunt în stand-by. Folosind un microprocesor pe 8 biți priza poate detecta automat atunci când dispozitivele intră în stand-by și poate împiedica automat alimentarea acestora la sursa de curent, astfel salvând energia consumată inutil. Membrii echipei estimează că dacă la nivel mondial toate prizele ar fi înlocuite cu Save Energy, consumul de curent electric s-ar reduce cu cel puțin 10%.

„Ne-am focusat pe inovație, tehnologie și creativitate pentru a ne dezvolta proiectul. Pentru a câștiga, am lucrat foarte mult alături de JA România, dar cred că principalul nostru avantaj constă în abilitatea noastră de a prezenta și de a vorbi în public, dar și de abilitatea de a scala afacerea. Am întâlnit mulți studenți din Europa cu un potențial mare și noi toți vom face lucruri mari în viitorul apropiat. Premiul câștigat mă va ajuta mult în business. Totuși, nu este vorba de banii pe care îi primim, ci despre expunere și de validarea pe piață din partea unor jurați foarte calificați. De asemenea, am primit premiul EY Business Vision care ne va ajuta să intrăm în piață mult mai rapid și ne va oferi soluții pentru toate problemele mici”, a declarat Alexander Marcu-Stoica, CEO Save Energy.

Alături de România, pe podium a mai urcat și Danemarca, aceasta fiind reprezentată de două companii: Danish Cardboard Tech pe locul 2 și Safety Chair pe locul trei.

Competiția a avut loc în perioada 6-8 iulie și a fost găzduită în România, la București. Aceasta reprezintă evenimentul european anual al studenților ce au participat de-a lungul anului în programul universitar de antreprenoriat “Start Up” și care au câștigat etapele naționale din țările lor.

Programul “Start Up” este o inițiativă JA Europe ce a implicat 14,000 de studenți din 300 de universități, oferindu-le oportunitatea de a conduce un business încă de la etapa de idee. În ultimii 12 ani, peste 115,000 de studenți din Europa au participat în programul Start Up. Sprijinind obiectivele europene de îmbunătățire a ratei de angajare în rândul tinerilor și a ecosistemului de start-up-uri, programul promovează competențele cheie pentru a asigura succesul tinerilor după universitate.