România, cea mai pregătită ţară din regiune pentru a oferi servicii avansate în cloud

23.11.2015

În următorii patru ani, peste 2 miliarde dintre utilizatorii de Internet la nivel global, care beneficiază de conexiune în propria locuință, vor utiliza soluții personale de stocare în cloud, conform raportului Cisco Global Cloud Index.

În acelaşi timp, până în anul 2017, traficul de date la nivel global generat de smartphone-uri va depăși volumul de date stocate pe aceste dispozitive, iar până în 2019, 51% dintre date vor fi stocate pe smartphone-uri, tablete, module M2M sau alte dispozitive în afară de PC

Reprezentanţii Cisco au mai arătat că România este cea mai pregătită țară din Europa Centrală și de Est pentru a oferi servicii avansate în cloud pe infrastructură fixă și mobilă.

Conform acestora, creșterea traficului de date în cloud și adopția serviciilor de cloud sunt influențate de mai mulți factori. Printre aceștia, cei mai importanți sunt creșterea popularității serviciilor de cloud public (infrastructură accesibilă oricui prin Internet) pentru segmentul de business și gradul de virtualizare pentru zona de cloud privat (infrastructură accesibilă în interiorul unei companii). În plus, numărul din ce în ce mai mare de conexiuni machine-to-machine (M2M – comunicare automată dintre două dispozitive printr-o rețea fixă sau mobilă) are potențialul de a genera și mai mult trafic în cloud în viitorul apropiat.

„Componenta cloud devine din ce în ce mai importantă, fie că vorbim de cloud privat, hibrid sau public. Global Cloud Index subliniază faptul că traficul de date pe acest segment va crește cu peste 30% în orice regiune a lumii în următorii cinci ani. România nu face excepție, de aceea companiile mari, dar și instituții ale statului adoptă tot mai mult astfel de servicii, iar utilizatorii individuali doresc să aibă acces la conținutul și serviciile lor de aproape oriunde și de pe orice dispozitiv, având așteptarea ca datele lor să fie în siguranță. În plus, extinderea acestor tipuri de servicii, alături de utilizarea la scară tot mai mare a dispozitivelor mobile, vor genera și o creștere a aplicațiilor de cloud mobil. Astfel se creează oportunități foarte mari pentru operatorii de profil care vor deveni jucători tot mai importanți în ecosistemul industriei de telecomunicații”, spune Dorin Pena, director general Cisco România.

Traficul de date anual prin Internet al centrelor de date, la nivel global, va urca la 10,4 ZB până la finalul anului 2019, în creștere de la 3,4 ZB în 2014.

Traficul anual de date în cloud este estimat că se va majora de 4 ori, ajungând la 8,6 ZB (719 EB pe lună) până la finele anului 2019, în creștere de la 2,1 ZB pe an (176 EB pe lună) în 2014 și este estimat să reprezinte 83% din traficul centrelor de date până în 2019. Noile tehnologii, precum SDN sau NFV, vor simplifica fluxurile de trafic în centrele de date, astfel încât volumele de date să scadă sub 10,4 ZB pe an.

În plus, până în 2019, 55% (peste 2 miliarde) dintre utilizatorii de Internet, la nivel global, care beneficiază de conexiune în propria locuință, vor folosi soluții personale de stocare în cloud, în creștere de la 42% (1,1 miliarde de utilizatori) în 2014.

Pe măsură ce se extinde volumul de date stocate, se estimează o cerere și o utilizare în creștere a serviciilor de stocare în cloud.

 

Citiți și despre: