Stiri: Stiri

România este unul dintre clienții fideli ai FMI

16.07.2013

România poate fi considerat ca fiind unul dintre statele cu mare grad de fidelitate la ajutoarele financiare oferite de Fondul Monetar Internațional. După prima intervenție a FMI în țara noastră, eveniment petrecut după căderea Zidului Berlinului în Europa de Est, România a continuat să colaboreze cu instituția financiară, apelând constant la sprijin financiar.

La aproape un sfert de secol de la desființarea regimurilor comuniste din plutonul statelor acaparate de această formă politică s-au detaşat, de dependența Fondului Monetar Internațional, doar Polonia şi Ungaria, notează agenția Mediafax.

În anii trecuți condițiile impuse de FMI pentru acordarea sumelor de bani pentru împrumut se rezumau doar la reduceri de cheltuieli. Cu toate acestea, în ultimii ani România pare să fi devenit unul dintre statele dependente de ajutoarele de ordin bănesc acordate prin semnătură de oficialii Fondului Monetar Internațional.

Conform sursei citate, România ar putea intra deja într-un club select al statelor din Uniunea Europeană care constant apelează la ajutor financiar din partea FMI. În ceea ce privește părerea specialiştilor părerile sunt extrem de împărţite privind efectele programelor oferite de FMI. La nivelul foarte multor state care au apelat constant la ajutorul fondului au avut loc revolte sau nemulțumiri ale populației, nemulțumiri generate de condiționările impuse de FMI ce ulterior s-au răsfrâns asupra nivelului de trai.

Sursă: Mediafax.ro