Stiri: Finante

Masa monetara noiembrie 2020

România, foarte activă pe piața portofoliilor de credite neperformante

13.04.2016

Ţara noastră este cea mai activă piață din Europa Centrală și de Est (CEE) în privința vânzărilor de portofolii de credite neperformante. În plus, se estimează că va continua să rămână așa și acest an, însă se preconizează că și Slovenia și Croația vor avea creșteri substanțiale în activitatea tranzacțională, potrivit unui studiu Deloitte.

Astfel, în contextul în care vânzările de portofolii de credite reprezintă o metodă tot mai frecventă de dezintermediere (‘deleveraging’), acestea continuă să fie un element strategic pentru bănci.

În acest context, piața portofoliilor de credite neperformante din regiune a câștigat teren în 2015, iar România apare în topul regional al Europei Centrale și de Est, cu vânzări estimate (ce includ tranzacții în derulare la sfârșitul anului) la 2,5 miliarde de euro.

„Dacă comparăm volumul creditelor neperformante tranzacționate în România în ultimii doi ani cu celelalte țări din regiune, putem spune cu certitudine că România se numără printre cele mai active țări din regiune”, a afirmat directorul de consultanță financiară al Deloitte România, Radu Dumitrescu.

Studiul mai arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk și APS. Pe de altă parte, printre cei mai activi vânzători s-au numărat Banca Comercială Română (BCR), Unicredit Țiriac Bank (România) și Piraeus România.