Stiri: Agricultura

România găzuieşte Forumul China – ECE privind cooperarea în domeniul agroalimentar

28.10.2014

În perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, la București, se va desfășura cel mai important târg internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei – INDAGRA 2014. Evenimentul va avea loc în cadrul centrul expozițional Romexpo, sub patronajul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În plus, în prima zi a târgului, se va organiza Forumul 16+1, care va avea ca temă cooperarea în domeniul investițiilor și exporturilor de produse agroalimentare între țările central și est-europene și China.

“România are onoarea de a găzdui cea de a IX – a ediție a Forumul 16+1, China şi statele din Europa Centrală şi de Est, în anul 2014, ca urmare a acceptului exprimat de majoritatea țărilor implicate și a Chinei, în calitate de co-organizator. Organizarea la București a Forumului este o premieră, fiind prima dată când manifestarea se desfășoară în afara granițelor Chinei. Au fost invitate delegații și oameni de afaceri din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și China”, a anunţat MADR, într-un comunicat de presă.

Organizarea Forumului în ţara noastră este o urmare firească a consolidării relațiilor româno-chineze în ultimul an, ambele țări considerând prioritară dezvoltarea cooperării în domeniul agricol. La eveniment, alături de miniștrii din statele europene va participa si Han Changfu, ministrul Agriculturii din R.P. Chineză. Conferința va aduce soluții pentru îmbunătățirea relațiilor comerciale dintre statele central și est-europene și China iar discuțiile business–to–business vor crea cadrul propice pentru dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung.

”Faptul că România organizează acest Forum în afara Chinei reprezintă o realizare a diplomației românești și, în același timp, o recunoaștere a rolului strategic pe care România l-a consolidat în ultimii ani în domeniul agriculturii. Este încă un pas deosebit de important în concretizarea eforturilor de cooperare economică între țările noastre”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.