Stiri: Retail

România, în topul ţărilor unde se dezvoltă parcurile de retail

26.06.2019

Țara noastră s-a aflat pe poziţia a cincea la nivel european, în topul spațiilor comerciale de tip parcuri de retail, fiind depăşită de Franţa, Spania, Marea Britanie şi Italia în 2018. Asta potrivit datelor făcute publice de raportul European Retail Park – What’s Next, semnat de Cushman & Wakefield.

Suprafața livrată de parcuri de retail

În România au fost livrate parcuri de retail cu o suprafaţă de 76.000 de metri pătraţi, adică 73% din noua ofertă de spaţii comerciale moderne date în folosinţă. Întregul stoc se ridică la aproximativ 1,3 milioane de metri pătraţi, similar cu cel din Cehia.

Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Cu toate că majoritatea livrărilor din 2018 s-au concentrat pe segmentul parcurilor de retail, considerăm că în România mai este loc de creştere pe acest segment. Confortul și proximitatea devin din ce în ce mai căutate şi ne așteptăm ca în următorii ani să fie livrate mai multe parcuri de retail ca ofertă complementară pentru schemele dominante. Având în vedere o evoluție bună a pieței de retail și o creştere a consumului de 8% în prima parte a anului, una dintre cele mai mari din Europa, dezvoltatorii cei mai activi, precum Prime Kapital sau Mitiska REIM, caută în mod constant oportunități de investiţii în oraşele care nu sunt integral acoperite sau în oraşele fără scheme moderne de retail”.

Silvia Jodlowski, Senior Research Analyst, Cushman & Wakefield: „Observăm două teme privind dezvoltarea parcurilor de retail în Europa. În Europa de Vest, vedem că piața ajunge încet la maturitate, multe orașe având în prezent un stoc corespunzător puterii de cumpărare. În Europa Centrală și de Est însă, piața parcurilor de retail este încă într-o fază incipientă de dezvoltare. Oferta relativ redusă din regiune şi capacitatea de a funcţiona în zone cu un număr mai redus de locuitori, indică un potențial suplimentar de creștere pentru acest format de proiecte comerciale”.

Analiștii spun că România va continua să se afle între primele zece ţări din Europa în viitor, parcurile de retail existând atât în oraşele mari, cât şi în cele mai mici.

Citește și Cea mai mare tranzacție financiară a anului de pe piața imobiliară