Stiri: Stiri

România, la cea mai mare creștere auto din Europa

26.09.2013

Piața locală din România   a înregistrat în primele șase luni din 2013 o creștere de 45 la sută, marcând astfel cea mai accelerată creștere la nivel european, practic al treilea cel mai rapid din lume, conform datelor Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile.

În primul semestru din anul curent au fost produse aproape 225.000 de autovehicule, dintre acestea 181.300 aparținând producătorului Dacia. Conform datelor Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile cifrele sunt în creștere cu 17 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Ford România a produs circa 43.500 de autoturisme la Craiova, fiind primul an întreg de producție pentru modelul B-Max.

„Cel mai probabil saltul în ceea ce priveşte producţia de auto­tu­risme din România nu va mai putea fi repetat în următorii ani. Cu toate acestea, dacă Dacia continuă să lanseze automobile atră­gătoare, producţia României are în continuare loc de creştere“, a declarat Luca Cifferi, redactorul-şef al publicaţiei Automotive News Europe, conform Ziarului Financiar.

Spre comparaţie, în 2012 România ocupa abia locul 15 pe plan mondial, cu o creş­tere a producţiei de autoturisme de doar 5,3% la 326.556 unităţi, volum ce i-a asigurat po­ziţia a zecea în clasament, fiind depăşită atât de Italia, cât şi de Belgia. La nivel euro­pean, în primul semestru doar patru ţări înre­gistrau o creştere a producţiei de maşini, prin­tre care Spania, Marea Britanie, Slova­cia şi România, în timp ce Franţa şi Polonia au marcat cel mai mare declin, de aproape 20%, scrie ZF.

Sursă: Ziarul Financiar