România, locul 18 în Indexul de performanţă împotriva schimbărilor climatice

09.12.2015

Ţara noastră se situează pe locul 18 în Indexul de performanţă împotriva schimbărilor climatice, efectuând un salt important, de şapte poziţii, faţă de anul trecut. Indicele CCPI 2016 a fost lansat ieri, de Germanwatch şi Reţeaua de Acţiune pentru Climă – Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Paris.

Astfel, România se plasează în clasament pe o poziţie mai bună decât în anii trecuţi, însă acest lucru se datorează regresului înregistrat de alte ţări şi a unor statistici oficiale ce nu iau în calcul economia subterană.

Astfel, unul dintre indicatorii la care România se prezintă foarte bine este cel al emisiilor provenite din defrişări. Conform datelor din rapoartele oficiale, ţara noastră este una dintre cele patru ţări care emit cele mai puţine gaze cu efect de seră ca urmare a defrişărilor. Cu toate acestea fenomenul defrişărilor ilegale în România este mult mai mare decât cel reflectat în statisticile oficiale.

La restul indicatorilor din care este alcătuit scorul de ţară, România a obţinut rezultate considerate ca nesatisfăcătoare. Este vorba de emisiile provenite din industrie, trafic sau gospodării, care ne clasează la jumătatea Indexului.

În ceea ce priveşte energia regenerabilă, ţara noastră ocupă locul 19 la capitolul cantitate de energie regenerabilă în mixul energetic, dar ocupă locul 52 când vine vorba de dezvoltarea alimentării cu energie din surse regenerabile.

“Este de remarcat faptul că ţara noastră înaintează spre un loc fruntaş în clasamentul CCIP, fără a depune mari eforturi în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Din punctul meu de vedere, există două explicații pentru acest proces: ori restul statelor nu iau măsuri nici atât cât face o România, ori România raportează date nerealiste”, a spus Lavinia Andrei, preşedintele fundaţiei TERRA Mileniul III, membru în reţeaua CAN – E Europa.

CCPI 2016 a evaluat şi ordonat 58 de state din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii şi politicile naţionale în domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, împreună, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global. Analiza a fost realizată de experți din cele 58 de state. Ca şi la Indexul precedent, nicio ţară nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa primele 3 locuri din clasament.

Pe următoarele 3 locuri (de la 3 la 6) s-au clasat Danemarca, Marea Britanie şi Suedia. La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situează Australia, Kazakhstan şi Arabia Saudită.

În ceea ce priveşte tendinţa mondială, după un deceniu în care emisiile globale au fost în continuă creștere, în 2014 există semne de încetinire sau chiar de oprire a acestei tendinţe.

 

Citiți și despre: