Stiri: Energie

Romania, locul 26 în Indexul de performanță privind schimbările climatice

16.11.2017

Indexul de performanță privind schimbările climatice – CCPI 2018, un clasament realizat anual de organizațiile Climate Action Network-Europe și GermanWatch a fost lansat astăzi în contextul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice de la Bonn, Germania.

România ocupă locul 26 din 60 de țări prezente în acest clasament, situându-se în zona medie de performanță privind schimbările climatice. Țara noastră a înregistrat în 2017 o performanță bună în ceea ce privește mixul energetic, ocupând poziții fruntașe la capitolele energii regenerabile, consum de energie pe cap de locuitor și chiar un nivel bun al emisiilor de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, România este, ca în fiecare an, deficitară la politicile naționale și implicarea în politicile internaționale privind schimbările climatice, situându-se pe locurile 50 și 53 la acest capitol. Dacă implicarea guvernamentală ar fi una mai serioasă România ar fi putut să se situeze în primele 18 locuri cu performanță ridicată în privința luptei împotriva schimbărilor climatice.

Referitor la poziția ocupată de România în Indexul CCPI 2018, Lavinia Andrei și Ioana Ciută, de la TERRA Mileniul III, respectiv Bankwatch România, organizații membre în consorțiul care a realizat acest clasament au declarat că legislaţia privind utilizarea surselor regenerabile de energie şi eficienţa energetică există, însă aplicarea ei este foarte greu de constatat.

„Este alarmant că în contextul actual, în care 15 din cele 28 de state membre UE fie au renunțat la cărbune în mixul lor energetic, fie au planuri clare de a face asta în următorii ani, guvernul României se arată unul tot mai retrograd, care se ambiționează să țină acest sector energetic poluant și necompetitiv în viață, sacrificând sănătatea populației și a mediului, și compromițând astfel și angajamentele de reduceri de CO2 ale UE”, este de părere Ioana Ciută de la Bankwatch Romania.

Indexul de Performanță în Schimbări Climatice este un instrument creat pentru a crește transparența în privința politicilor climatice internaționale. Pe baza unor criterii standardizate, indicele evaluează și compară performanța de protecție a climei din 57 de țări, care sunt împreună responsabile pentru mai mult de 90% din emisiile globale de CO2 legate de energie.

„România are un număr impresionant de strategii şi planuri de acţiune care ar trebui să concure la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la adaptarea la schimbările climatice, care însă nu sunt implementate. De asemenea, legislaţia privind utilizarea surselor regenerabile de energie şi eficienţa energetică există, însă aplicarea ei este foarte greu de constatat. Fondurile provenite din schema europeană de comercializare a emisiilor zac nefolosite în conturile Ministerului Finanţelor Publice, în loc să servească la implementarea strategiilor şi planurilor de acţiune din domeniu”, este de părere Lavinia Andrei de la fundația TERRA Mileniul III.