Țara noastră are posibilitatea de a produce mai multă energie și gaze decât consumă. Rusia este unul dintre cei mai mari jucători globali pe piața gazelor naturale. Acum doi ani, rezervele naturale ale statului se ridicau la 18% din totalul mondial. Uniunea Europeană este dependentă de Rusia din această cauză, iar facturile anuale pe care statul le trimite către alte țări se ridică la un total ce depășeşte 160 de miliarde de dolari. Dacă ar fi să facem o comparație, asta înseamnă o sumă de bani cu mult mai mare decât Produsul Intern Brut al României.
Potențialul României
Cu toate că țara noastră este unul dintre statele dependente, într-o măsură, de gazul rusesc, doar 20% din consumul românilor vine din Moscova. Asta spre deosebire de alte state care sunt dependente în proporție mult mai mare, unele chiar 100%. Bulgaria de exemplu depinde în proporție de 90%, iar țări ca Austria, Ungaria, Grecia aduc din Rusia peste jumătate din gaze. Aceste state vor fi primele afectate, în cazul în care oficialii ruși se vor decide să limiteze sau să oprească alimentarea cu gaze. Industria va fi prima care va simți efectele și nu gospodăriile, deși obiceiul de consum se va schimba încă din prima lună, din cauza majorării prețurilor ca urmare a lipsei gazelor.
În topul țărilor membre ale Uniunii Europene care sunt independente energetic este Danemarca, de altfel singurul stat UE care avea, în anul 2012, un surplus în producția de energie. Mai exact, producția se ridica la 18,9 Mtep, consumul era de doar 18,1 Mtep, așadar un procent de 3,4% nu era folosit. Estonia este o altă țară independentă energetic. În anul 2012 statul producea 5,1 Mtep, iar consunul era de 6,1 Mtep, diferența fiind realizată din importuri. La celălalt capăt al clasamentului se află Malta, Luxemburg și Cipru, țări care sunt aproape 100% dependente de importurile de energie.
Potențialul țării noastre este unul ridicat, spun oficialii. România are posibilitatea ca, în a doua jumătate a anului 2019, să producă mai multe gaze și energie decât consumă locuitorii. Astfel, țara noastră va intra în topul țărilor europene din acest punct de vedere. Departamentul pentru Energie lucrează în prezent la un proiect amplu care stabilește strategia energetică. Nu mai puțin de 25 de oameni din domeniu sunt implicați în prima fază a acestui demers.
Autoritățile au declarat, în nenumărate rânduri, că vor susține prin legislație, proiectele marilor companii care vor să își asigure independența energetică. În prezent, în Marea Neagră, multe companii europene și americane cercetează posibilitățile și nivelul resurselor, iar rezultatele testelor au fost, până acum, unele optimiste, spun oficialii. Companii precum Exxon, OMV-Petrom sau Repsol au început să dezvolte proiecte de amploare în această direcție. „Când vorbim de resursele neconvenționale, toată Europa, noi, în primul rând ne referim direct la gazele de șist. De aceea, a fost o decizie dificilă pentru că, pe de-o parte, există temeri legitime și rezonabile în ceea ce privește mediul, și noi trebuie să ne asigurăm că am luat toate măsurile ca explorările și apoi exploatările se vor face cu respectarea celor mai înalte măsuri de protecție a mediului, dar totodată, cred că unele interesele economice nu lasă României și alte țări din zonă să aibă o resursă alternativă de gaze. Vreau să spun că nu este uşor, nu este fără provocări, dar noi suntem pe direcția cea bună și Guvernul și majoritatea parlamentară susțin ideea de avea resurse convenționale și neconvenționale, pentru a fi capabili, în scurt timp, trei, patru ani, să fim capabili să acoperim consumul nostru intern, dar și să asigurăm necesarul Republicii Moldova„, a declarat public, acum câteva săptămâni, premierul Victor Ponta.
Criza din Ungaria şi România
Pe fondul crizei din Ungaria, din ce în ce mai multe state, printre care și România, se îngrijorează cu privire la refuzul Rusiei de a acoperi cererea de gaze naturale. Autoritățile din țara noastră ne asigură însă că acest lucru nu va fi o problemă pentru români. Directorul general adjunct al Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz, Dumitru Rotar, a declarat în mai multe rânduri că producția internă a României și depozitele de înmagazinare pot acoperi fără probleme cererea de gaze naturale, inclusiv în timpul sezonului rece.
Declarația conducerii Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz este susținută și de conducerea Departamentului pentru energie. “Avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună (n.r. una mai) şi, inclusiv, în prezent, producţia internă a României depăşeşte consumul naţional, ceea ce ne ajută foarte mult. Şi, să nu uităm, că vin luni de vară, în care consumul scade natural”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Mai mult decât atât, Departamentul pentru Energie a realizat un plan amplu de măsuri ce vor fi implementate în cazul în care situaţia de conflict dintre Rusia şi Ucraina se va agrava sau prelungi. În plus, ministrul delegat pentru Energie a solicitat deja Comisiei Europene să se implice, în calitate de mediator, în soluţionarea rapidă a acestor probleme.