Stiri: Economie

România, o piață importantă pentru investitorii turci. Care sunt principalele avantaje oferite?

02.02.2016

Oamenii de afaceri turci consideră că România reprezintă o piaţă importantă pentru investitorii din Turcia, cu un potenţial semnificativ de dezvoltare şi performanţă demonstrat în ultimii trei ani. În acelați timp, reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD) atrag atenția că stabilitatea politică este extrem de importantă în acest moment, iar mediul de afaceri are nevoie de o predictibilitate și din punct de vedere financiar.

„Companiile care fac parte din mediul de afaceri turc au încredere în economia din România, care s-a transformat într-un hub pentru investitori, datorită stabilității și rezultatelor pozitive din ultima perioadă, fapt arătat şi de indicatorii macroeconomici buni. România rămâne o ţară prioritară pentru oamenii de afaceri din Turcia şi ne dorim ca prin întâlnirile organizate de TIAD să promovăm comunicarea între membrii comunităţii de afaceri şi dezbaterea unor subiecte actuale, care pot contribui la progresul economiei româneşti”, a declarat Murat Demiray, Presedintele TIAD.

Experții, care au participat la dezbaterea cu tema “Economia românească văzută din perspectiva specialiștilor în economie și finanțe”, organizată de TIAD, au declarat că economia românească prezintă mai multe avantaje care sunt determinante pentru nivelul de implicare al companiilor turceşti, cum ar fi independenţa energetică, o forţă de muncă bine dezvoltată şi angajaţi calificaţi în Europa care se întorc în ţară. Conform acestora, costurile scăzute pentru energie și cele pe care le implică forța de muncă rămân un avantaj competitiv al țării noastr.
Totodată, membrii TIAD apreciază reducerea TVA, la fel ca nivelul actual al taxei pe venit, însă consideră că trebuie dezvoltat un plan pe termen lung, pe o perioadă de cinci ani, care să ofere o anumită predictabilitate mediului de afaceri. Aceştia sunt de acord că România nu este pregătită în acest moment pentru creşterea salariului minim pe economie, iar aceasta trebuie gândită având în vedere o apreciere graduală.

Conform Asociației, fondurile europene rămân o oportunitate pentru România, mai ales în domeniile IT, agricultură (inclusiv industria agroalimentară) şi industria auto, iar componenta politică este foarte importantă în dezvoltarea mediul de afaceri, mai ales în contextul în care 2016 este un an al alegerilor.

În același timp, lupta continuă anticorupție este un semn pozitiv important pentru mediul de afaceri, deși este necesar ca măsurile impuse tuturor companiilor să nu ducă la o creștere excesivă a birocrației.