Stiri: Energie

România, pe locul 31 într-un top al atractivităţii investiţiilor în energie regenerabilă

23.06.2014

România se situează pe locul 31 în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă, potrivit EY Renewable energy country attractiveness index. Ţara noastră a urcat un loc în top faţă de poziţia ocupată în ediţia anterioară. Aceasta este a doua oară consecutiv când România îşi îmbunătăţeşte poziţia în clasament, după ce în ediţia din februarie România a urcat de pe locul 33 pe locul 32.

„Modificările continue în legislaţie încă reprezintă pentru România un impediment în calea ‚relaxării’ activităţilor investiţionale din piaţa de energie regenerabilă. Noul proiect legislativ apărut săptămânile trecute şi care va intra în vigoare începând cu 1 august 2014, dacă vă primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor îndelungi discuţii şi aduce o gură de aer aşteptată de marii consumatori de electricitate. Între timp, proiectele operaţionale de energie regenerabilă, ‚investite’ cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care încă primesc atenţie din partea investitorilor privaţi şi a băncilor”, spun specialiştii EY România.

Polonia şi Turcia, mai atractive decât ţara noastră

Înainte României, în regiune, se situează Polonia şi Turcia, aceste ţări ocupând poziţiile 27 şi, respectiv, 20.

Ucraina şi Grecia se situează în urma României în acelaşi clasament, iar Statele Unite au şanse să îşi menţină parcursul de până acum, dacă face faţă incertitudinilor din piaţa locală.

„Cu o piaţă de energie solară sănătoasă, cu o reducere impusă de 45GW pe zona energiei generate din cărbune şi cu semne ale unei pieţe de capital revigorate, SUA îşi asigură o imagine promiţătoare pe piaţa energiei regenerabile, precum şi o poziţie în partea de sus a clasamentului. Cu toate acestea, incertitudinile în privinţa creditelor fiscale şi a finanţărilor prin vânzarea de participaţii, precum şi creşterea producţiei de gaze de şist şi blocajele constante din Congres, ar putea frâna potenţialul boom investiţional al SUA”, potrivit EY.

Japonia şi India ar putea răsturna topul

În plus, sistemele revizuite de stimulente, proiectele la scară largă şi programele ambiţioase de extindere a capacităţii energetice au făcut ca state precum Japonia şi India să fie pregătite să-şi devanseze rivalii apropiaţi în top 10.

În acelaşi timp, Marea Britanie a cobotând o poziţie în clasament, de la locul cinci pe locul şase. Acest lucru s-a întâmplat din cauza revizuiri în domeniul politicilor energetice anunţate de autorităţi. Astfel, în aceste condiţii deşi Marea Britanie beneficiază de una dintre cele mai eficiente pieţe de finanţare, ar putea pierde acest avantaj în cazul în care politicile energetice nu sunt adoptate în mod consistent de către lideri.

„Previziunile solide de extindere a capacităţii şi aprobarea unui nou regim tarifar feed-in pentru proiecte eoliene au ajutat Franţa să urce pe locul opt, devansând Australia, unde anunţarea unei posibile anulări a ţintei de energie regenerabilă a determinat o încetinire a investiţiilor. Un sector solar în creştere rapidă şi promisiunea unor noi licitaţii de extindere de capacităţi în 2014 au clasat Brazilia în top 10 pentru prima dată după 2013, când anulările de licitaţii de la începutul anului au făcut-o să cadă în partea de jos a clasamentului”, se mai arată în topul EY.

China continuă să-şi întărească poziţia

Deşi Statele Unite îşi menţine ferm poziţia de lider al clasament, China, situată pe locul al doilea, continuă să-şi întărească poziţia.

„Semnele tot mai numeroase privind abordarea de tip economie de piaţă din China, atât în sectorul energiei regenerabile cât şi a economiei în general, determină previziuni tot mai ferme în care aceasta ar putea să eclipseze SUA în segmentele energiei eoliene şi solare până la sfârşitul acestui deceniu. China şi-a proiectat să adauge aproape 100GW capacităţi de producţie în energie eoliană şi 60GW în energie solară până în 2018”, au explicat reprezentanţii EY.