Medicamente Zentiva.

România, pe ultimele locuri în topul european privind consumul de medicamente

11.04.2018

Românii se află pe ultimele locuri în clasamentul european privind consumul de medicamente pe cap de locuitor, însă nu pentru că ar fi mai sănătoşi, ci din cauza accesului precar la produsele farma, conform Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Piaţa farmaceutică din România a atins, anul trecut, aproximativ 12 miliarde lei la preţ de producător, reprezentând o creştere de 4% faţă de anul precedent.

Însă, cota de piaţă a producătorilor de medicamente din România s-a redus semnificativ în ultimii 10 ani, de la 40% în 2006 la aproximativ 23% în 2016.

Alocarea bugetară pentru decontarea de medicamente a fost de 6 miliarde de lei, adică sub 75 de euro pe cap de locuitor, reprezentând cea mai mică alocare la nivel european. Această alocare este nemodificată din anul 2011, cu toate că necesarul de medicamente este de circa 8 miliarde de lei. Restul de până la cele 12 miliarde lei sunt plătite din buzunar de către pacienţi şi de producătorii de medicamente prin taxa clawback.

Preţurile medicamentelor în România sunt îngheţate încă din anul 2015 la cel mai mic nivel din UE, din care se scade şi valoarea unei taxe clawback de 25%, taxă din cauza căreia au dispărut în ultimii trei ani peste 2.000 de medicamente ieftine, susţin producătorii. Pacienţii sunt obligaţi să cumpere echivalentul mai scump, având astfel senzaţia că preţurile medicamentelor au crescut.

Totodată, piaţa medicamentelor fără prescripţie medicală (OTC) şi a suplimentelor este de aproximativ 25% din piaţa totală, mult sub media europeană de 35-45%. Aceasta arată că şi la acest capitol consumul romanilor este pe ultimele locuri din UE, tot din cauza accesului insuficient la soluţii alternative de tratament şi îngrijire.

 

 

 

Citiți și despre: