Stiri: Energie

România pierde un loc în topul atractivităţii investiţiilor în energia verde

22.09.2014

România nu mai prezintă o atractivitate la fel de mare pentru investitorii din domeniul energiei regenerabilă, ţara noastră coborând un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în acest domeniu.

Primul loc este ocupat de China, în timp ce Europa şi Statele Unite pierd teren în faţa pieţelor emergente, potrivit raportului EY – “Renewable energy country attractiveness index” (RECAI).

Astfel, România a coborât pe poziţia 32, de pe locul 31 în ediţia anterioară, ţara noastră slăbindu-şi poziţia în top după ce în primele două ediţii ale clasamentului din acest a urcat câte un loc.

“Această scădere survine ca urmare a unui efort al autorităților române de a reconcilia pozițiile consumatorilor de energie afectați de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus în funcțiune active de peste 6 miliarde Euro în domeniu şi ale operatorilor de rețele electrice care trebuie să facă faţă penetrării de capacitate de producție necontrolabilă care a schimbat centrul de greutate al producției în ţară şi a crescut pierderile în rețele”, a afirmat Valeriu Binig, Partener, Energy Industry Leader, EY România.

Investiţii de 63,6 miliarde de dolari

În al doilea trimestru din acest an, investiţiile la nivel global în energia verde au ajuns la 63,6 miliarde de dolari. Nivelul reprezintă cea mai bună performanţă trimestrială din ultimii doi ani şi indică o revenire a investiţiilor pentru întregul anului 2014.

Raportul realizat de EY analizează 40 de pieţe din punctul de vedere al atractivităţii şi oportunităţilor de investiţii în proiecte de energie verde.

Cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investitorii care caută să investească în acest sector este China, care a revenit pe primul loc pentru prima dată din mai 2013. În acelaşi timp, Europa şi SUA continuă să piardă teren în faţa pieţelor emergente.

“Guvernul chinez pune un accent tot mai mare pe energia regenerabilă în lupta contra poluării, generând noi oportunităţi de piaţă pentru investitorii străini. Politicile agresive, concentrarea tot mai mare pe consolidarea şi introducerea de scheme pilot de tranzacţionare a emisiilor de carbon sprijină, la rândul lor, iniţiativele de reducere a poluării din această ţară şi reflectă valoarea economică strategică a sectorului energiei regenerabile”, se arată în raportul citat.

Statele Unite au coborât pe locul al doilea în ciuda îmbunătățirilor semnificative din acest sector şi a oportunităţilor de investiţii, însă blocajul din Congresul american şi timpul îndelungat necesar obţinerii avizelor au avut un efect negativ asupra capacităţii acestei ţări de a convinge investitorii de siguranța investiției lor pe termen lung.

Germania și Japonia şi-au păstrat locul în clasament

Raportul mai arată că doar două dintre pieţele care erau atrăgătoare în mod tradiţional au reuşit să-şi păstreze pozițiile anterioare. Este vorba de Germania și Japonia, care ocupă locul trei, respectiv patru.

În schimb, politicile ezitante și transmiterea de semnale contradictorii au condus la coborâri în top pentru Marea Britanie şi Australia(locul şapte, respectiv zece).

În Italia şi Spania încă se mai resimt repercusiunile legate de schimbările aduse mecanismelor de susținere a sectorului. Prin urmare, ambele țări a coborât câteva locuri în cadrul topului.

“Pe de altă parte, dinamicele pieţe emergente devin tot mai vizibile în cadrul indexului. India a facut un salt până pe locul şase, ca urmare a revizuirii sectorul energetic de către noul guvern care își propune să accelereze investiţiile publice şi private în zona energiei regenerabile. De asemenea, confirmând o temă care a devenit recurentă, Brazilia, Chile, Africa de Sud şi Kenya au urcat din nou în cadrul indexului, graţie proiectelor importante implementate şi a suportului politic constant acordat acestora, în vreme ce finanţările majore acordate unor proiecte vizând energia regenerabilă în Olanda şi Israel au propulsat cele două piețe în clasament”, se precizează în raport.

Europa se află într-un punct de cotitură

În plus, conform raportului EY, Europa se află la ora actuală într-un punct de cotitură. Cu toate că, per total, Europa încearcă să devină un lider global în acest sector, se confruntă, în același timp, şi cu limitări importante legate de finanţare, infrastructură şi lanțuri de aprovizionare.

“Schemele de microfinanțare devin tot mai importante atât pentru ţările dezvoltate cât şi pentru cele în curs de dezvoltare, fapt care duce la extinderea modelelor de finanţare localizată, cum ar fi modelul de crowdfunding. Resursele de capital disponibile pentru astfel de finanţări au un potenţial semnificativ de creştere dacă profilele de tip risc-recompensă vor putea fi structurate astfel încât să devină o alternativă viabilă la alte canale de investiţii”, spun realizatorii raportului.