Stiri: Energie

România poate deveni un furnizor important de energie în plan regional

23.06.2014

România are toate şansele să devină un furnizor important de energie în plan regional, consideră viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice. Acesta a avut vineri, la Bucureşti, o întâlnire cu He Yu, preşedinte al China General Nuclear Power Holding Corporation (CGNPC), în urma căreia au fost stabilite acţiunile pe care cele două părţi le mai au de întreprins în perioada imediat următoare privind domeniul energiei.

„Am avut astăzi o întâlnire importantă cu preşedintele companiei China General Nuclear Power, cea mai mare companie din lume în domeniul construcţiei de centrale nucleare. Suntem foarte aproape de a finaliza negocierile. Au fost negocieri destul de strânse în toată această perioadă, începând după vizita pe care am efectuat-o în martie în China.”, a declarat viceprim-ministrul român.

Liviu Dragnea a anunţat că cele două parţi lucrează la ultimele documente pentru a stabili proiectul de acord de utilizare pașnică a energiei nucleare, pentru a fi notificat Comisiei Europene în termen scurt.

“Lucrăm să realizăm un proiect de acord interguvernamental pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Un alt proiect în lucru este amendarea convenţiei-cadru de evitare a dublei impuneri între România şi China, o convenţie semnată în 1992, dar care trebuie adaptată la cerinţele actuale”, a continuat acesta.

Preşedintele CGNPC a declarat că vizită în România a fost efectuală special pentru a discuta despre centrala nuclear.

“Am avut întâlniri foarte bune cu ministerele de resort din România. Noi vom continua, în perioada următoare, convorbirile cu partea română. CNG va contribui cu toate eforturile la realizarea centralei electrice nucleare din România.”, a spus He Yu

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea consideră că independenţa energetică a României este un obiectiv de maxim interes naţional, iar reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte româneşti de după 1989.

„Vorbim şi de termocentrala de la Rovinari, unde sperăm ca, în octombrie, să demareze efectiv lucrările, tot un complex energetic, şi mai discutăm de încă trei hidrocentrale, care sunt în diferite faze de negociere. România are toate şansele ca, în anii următori, să devină un furnizor important de energie în plan regional. Există toate premisele.”, a subliniat viceprim-ministrul.