Stiri: Economie

România, printre cele mai atractive ţări privind numărul proiectelor de investiţii străine atrase

27.05.2015

Ţara noastră a urcat pentru prima dată în top 15 cele mai atractive ţări din Europa privind numărul proiectelor de investiţii străine atrase, arată raportul anual EY – European Attractiveness Survey, care a sondat opiniile a 808 executivi de top.

În plus, România a devenit a şasea ţară din Europa după numărul de job-uri create de investiţiile străine, cu un număr record de 10.892 noi locuri de muncă în 2014.

Astfel, dacă, anul trecut, în acest clasament erau prezente ţări ca Polonia, Serbia şi Republica Cehă, anul acesta singura ţară din Europa Centrală şi de Est care mai este prezentă în top 15 alături de România este Polonia. Astfel, ţara noastră a reuşit să atragă 62 de proiecte FDI în 2014, cu 19% mai mult decât în 2013.

În ceea ce priveşte numărul de job-uri create de investiţiile străine, România a devansat Spania, Turcia şi Slovacia.

„România are o creştere a FDI superioară celorlalte ţări europene. Investitorii străini se uită cu interes către ţara noastră, dar de multe ori din perspectiva forţei de muncă ieftine care există aici. Important este ca în perioada următoare să depăşim această percepţie şi să atragem acele investiţii care generează locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite şi care să motiveze specialiştii români să rămână în ţară şi să producă plus-valoare aici”, declară Bogdan Ion, Country Managing Partner EY România

Un nou record în Europa

În 2014, investiţiile străine directe au atins un nou record în Europa, cu 305 miliarde dolari, în creștere de la an la an cu 36%, în pofida încetinirii creşterii globale.

În cursul anului trecut, 43 de ţări europene – inclusiv Rusia şi Turcia – au atras un număr de 4.341 de proiecte, marcând o creştere de 10% faţă de 2013 şi generând un număr de 185.583 de locuri noi de muncă (+12%).

Europa de Vest a atras 50% din investiţiile globale, un procent în creştere faţă de 45% cu un an înainte.

Europa de Vest depăşeste China

Europa de Vest devine astfel cea mai atractivă destinație pentru investiții și depăşește China, care a cunoscut o scădere de 6% a numărului de proiecte și a ajuns la 38% în 2014.

Potrivit raportului, creşterea procentului investiţiilor derulate în America de Nord, care a ajuns la 39% faţă de 31% în 2013, a plasat regiunea pe locul doi în topul atractivității, împingând China pe locul al treilea.

„Mai mult de jumătate din proiectele de investiții străine directe (52%) şi peste 30% din locurile de muncă generate de acestea în Europa au fost adjudecate de trei destinaţii europene: Marea Britanie, Germania şi Franţa. Marea Britanie continuă să ocupe prima poziție în privința proiectelor FDI şi a locurilor de muncă generate. Turcia intră în top 10 destinaţii atractive pentru investiții după numărul de proiecte FDI, ocupând locul nouă şi înlocuind Finlanda pe această poziţie. Pe celelalte poziții în top 10 sunt prezente: Spania, Belgia, Olanda, Polonia, Rusia şi Irlanda”, se arată în studiul EY.

În acelaşi timp, Europa Centrală şi de Est, Rusia şi Turcia concentrează împreună mai bine de jumătate (52%) din numărul total de locuri de muncă generate de investiţiile străini directe la nivel european – 96.087 de locuri de muncă. Ca pondere este depăşită Europa de Vest, conform raportului EY.

„Revenirea economică, deprecierea monedei Euro şi scăderea preţurilor la energie au contribuit la revenirea interesului pentru sectorul de producție din Europa. Împreună, toți aceşti factori au generat o creştere de 20% a proiectelor de investiții străine directe şi a locurilor de muncă din sectorul de producţie”, conform specialiştilor EY.

Companiile din China le-au depăşit în investiții pe cele din Japonia

Investițiile companiilor europene reprezintă jumătate (51%) din proiectele FDI din Europa, iar cel al multinaţionalelor americane un sfert (25%). Totodală, companiile din China le-au depăşit în investiții pe cele din Japonia şi au devenit al cincilea cel mai mare investitor în Europa, anul trecut.

Având un număr de 210 proiecte și o creștere de aproape 40% faţă de anul anterior, investiţiile chinezeşti în Europa sunt rezultatul politicilor derulate de guvernul chinez de promovare a investiţiilor externe ca modalitate de achiziţionare de tehnologie, mărci şi resurse din afara ţării pentru a stimula piața internă de producţie şi a serviciilor cu mare valoare adăugată.

Raportul mai arată că 59% dintre investitori sunt încrezători în perspectivele de dezvoltare a Europei în următorii trei ani, însă, doar 32% dintre directorii executivi au planuri de stabilire sau extindere a operaţiunilor în Europa în următorul an, în timp ce 64% nu au niciun plan.

„Un mediu de business stabil, capacitatea de cercetare şi inovare, precum şi piaţa internă reprezintă cele mai importante puncte de atracţie ale Europei în termeni de investiţii. Transformările din domeniul digital, al sănătății şi al energiei au potenţialul de a alimenta revenirea Europei ca cea mai atractivă destinaţie pentru investiţii în următorii ani”, a încheiat Bogdan Ion.