Slide

Stiri: Economie

România, printre destinațiile cele mai atractive pentru investițiile străine

21.11.2014

România se numără printre destinațiile cele mai atractive pentru investiții,  din Europa Centrală și de Est, ţara noastră urcând pe locul trei în topul celor mai atractive piețe din regiune, potrivit unui raport al EY – ”European attractiveness survey”.

România a câştigat două puncte procentuale în preferințele investitorilor,iar pe fondul scăderii atractivității piețelor din Polonia (31%, în scădere cu 6% față de 2013) și Cehia (11%, în scădere cu 4% față de 2013), România (+2%) este considerată, alături de Ungaria (+3%) și Turcia (+4%), una dintre destinațiile cele mai atractive pentru investiții din Europa de Est.

„Din cauza unui grad ridicat de expunere faţă de ţările europene, al unui sector bancar fragil şi al dependenței puternice de creditul de consum pe fondul crizei, numărul de proiecte FDI din Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 12%, însă a înregistrat o creștere de 19% în Europa de Vest în perioada 2009-2013, comparativ cu perioada 2004-2008. Această divergenţă este şi mai bine evidenţiată în cazul creării de noi locuri de muncă, zona CEE înregistrând o scădere de 30%, comparativ cu doar 13% în Europa de Vest”, se arată în raportul citat.

Polonia și-a pierdut poziția fruntașă

Înregistrând o scădere de 22% a volumului de proiecte FDI în anii de criză, Polonia și-a pierdut poziția fruntașă ca destinație de investiții între economiile europene emergente în favoarea Rusiei și a coborât pe poziția cinci în termeni de generare de locuri de muncă în perioada 2009-2013.

Această tendință a fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât Polonia a fost, până anul trecut, singurul stat membru UE care a înregistrat creșteri pozitive în timpul crizei.

De asemenea, Republica Cehă, o altă economie-cheie din regiune, a cunoscut un declin accentuat, de 37%, al proiectelor de investiţii străine între 2009 şi 2013.

Totuşi, Polonia și Cehia continuă să ocupe primele două poziții în topul destinaţiilor FDI din Europa Centrală.

Creştere importantă a proiectelor în Turcia

În perioada 2009 – 2013, numărul de proiecte de investiții din Turcia a crescut cu 129%, situându-se pe locul trei după creşterea volumelor de proiecte, după Germania şi Marea Britanie, şi pe locul 10 în întreaga Europă ca destinaţie atractivă pentru FDI.

„Creșterea nivelului de investiții în Turcia în perioada 2009-2013 a atras după sine o creştere de 162% a creării de noi locuri de muncă. Cu cele 98 proiecte începute (în creştere faţă de cele 95 din anul 2012), 2013 s-a dovedit a fi un an de succes. Afirmându-se ca noul pol european pentru proiecte mari în segmentul de producţie, Turcia a atras mai multe investiţii mari în sectorul auto. SUA. şi Germania rămân principalii investitori din această țară, cu 24%, respectiv 16% din totalul investiţiilor străine”, potrivit EY.

Rusia a reuşit să-şi păstreze poziţia de top

Anul trecut, Rusia a atras 114 proiecte de investiţii străini directe şi a preluat prima poziţie în topul destinaţiilor FDI din afara Europei Occidentale în timpul anilor de criză.

Deşi numărul de proiecte FDI a scăzut cu 11% faţă de 2012, Rusia a reuşit să-şi păstreze poziţia de top ca principală destinaţie în regiune, după ce coborâse în urma Poloniei în anul 2012.

„Acest lucru vine pe fondul faptului că Rusia a reuşit în ultimii ani să atragă câteva proiecte cheie de investiţii în sectorul producţiei de maşini, al industriei grele şi al unor sectoare precum industria chimică şi cea a echipamentelor de mașini mari de transport, şi a reuşit să se mențină pe poziţia de top în regiunea CEE”, explica reprezentanţii EY.

Totuşi, este foarte posibil ca tensiunile geopolitice generate de situaţia din Ucraina să afecteze atractivitatea Rusiei.

Oraşele est-europene rămân în urmă în ceea ce priveşte atragerea de investiţii. Astfel, când li s-a cerut să numească trei dintre cele mai atrăgătoare oraşe din Europa, doar 17% din participanţii la studiul EY au numit oraşe din Europa Centrală şi de Este.

În acelaşi timp 82% dintre cei chestionaţi au numit un oraş din Europa de Vest şi 19% au numit un oraş din Europa de Sud.

Investiţiile ţărilor BRIC, nivel record

Anul trecut, investiţiile ţărilor BRIC din Europa au atins un record absolut cu cele 313 proiecte care au generat 16.900 de locuri de muncă, China fiind cel mai mare investitor din grup. Cele 153 de proiecte ale Chinei au generat peste 7.000 de locuri de muncă.

Pe locul al doilea s-a situat India, cu 103 proiecte. sectoarele tehnologiei, al producţiei de maşini şi cel al serviciilor pentru afaceri atrgând cele mai multe investiţii din partea Indiei.