Stiri: Economie

România rămâne atractivă pentru investitorii străini

27.05.2014

Anul trecut, România şi-a păstrat locul 10 în Europa privind numărul locurilor de muncă nou create prin investiţiile străine directe, în condiţiile în care atractivitatea Europei de Est a continuat să scadă, se arată în raportul EY – European Attractiveness Survey

Per total, ţara noastră a atras în 2013 investiţii străine care au generat 6.157 locuri de muncă. Nivelul este cu 13 procente mai mic, comparativ cu 2012, când s-au creat 7.114 locuri de muncă.

Raportul EY mai arată că primele locuri în acest top au fost ocupate de Marea Britanie, Franţa, Polonia, Rusia şi Serbia.

În plus, în acest an, ţara noastră a depăşit Ungaria în clasamentul celor mai atractive ţări pentru investiţii străine în Europa Centrală şi de Est (ECE). România se situează astfel pe locul 3 în regiune.

Primele două poziţii în clasament sunt ocupate de Polonia şi Cehia.

“Cu toate acestea, primele două clasate se află pe o tendinţă descrescătoare în 2014 faţă de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendinţă, România ar putea depăşi Cehia în anul 2015, devenind a doua ţară ca atractivitate pentru investitorii străini în ECE”, se arată în studiul EY.

Scăderea investiţiile străine atrase anul trecut de Europa Centrală şi de Est au scăzut pe fondul unei creşteri economice lente şi a condiţiilor economice instabile.

Astfel, ţările din regiune au atras cu 5% mai puţine proiecte de investiţii străine directe, în timp ce locurile de muncă generate au scăzut cu 4%.

“Un semn deloc îmbucurător în regiune a fost scăderea motorului principal al investiţiilor, industria automobilelor. Per total, proiectele de producţie s-au menţinut pe prima poziţie în regiune cu 410 proiecte. În acelaşi timp, regiunea a înregistrat o creştere cu 55% a proiectelor de cercetare şi dezvoltare, ceea ce marchează o creştere a valorii adăugate a proiectelor implementate”, au explicat reprezentanţii EY.

În acelaşi timp, investiţiile străine directe (FDI) în Europa au atins cel mai înalt nivel anul trecut, potrivit European Attractiveness Survey.

Raportul EY combină o analiză a investiţiilor străine în Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un eşantion de 800 de executivi de la nivel internaţional privind perspectivele lor asupra evoluţiei investiţiilor globale în următorii zece ani.

“În pofida faptului că Europa se află doar la jumătatea drumului de ieşire din recesiune, anul 2013 a consemnat un nivel record al investiţiilor străine directe cu 3.955 de proiecte, în creştere cu 4% faţă de cele 3.797 din 2012. Principalele pieţe în care investiţiile străine directe au înregistrat creşteri sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, în timp ce în pieţele din Spania şi Europa de Est s-au înregistrat scăderi.”, conform sursei citate. 

Anul trecut, cele mai multe investiţii străine directe au fost atrase de Marea Britanie. Este vorba de un total de 799 proiecte, în creştere cu 15% faţă de anul precedent.

Şi Germania a consemnat o creştere solidă de 12%, atrăgând un număr de 701 proiecte “Surpriza a venit din partea Franţei, care pare să-şi fi stopat declinul, fiind destinatara unui număr de proiecte de investiţii străine directe, în creştere cu 9%”, spun specialiştii EY.

Principalele sectoare care au atras cele mai multe investiţii

“Ieşirea Europei din recesiune este confirmată şi de numărul în creştere de investiţii în proiecte centrate pe inovaţie şi cu mare valoare adăugată”, se mai arată în studiu

Astfel, domeniile de software şi servicii de business au rămas principalele beneficiare de investiţii străine directe din Europa, cu 509 proiecte (în creştere cu 27%), respectiv 483 de proiecte (în scădere cu 31%) înregistrate.

În cazul a aproape 50% dintre proiectele de software, sursa investiţiilor este reprezentată de companii cu sediul în Statele Unite.

De asemenea, sectorul farmaceutic a atras proiecte importante: în creştere cu 58% (141 de proiecte), iar numărul proiectelor din sectorul cercetării ştiinţifice a crescut ajungând la 88 de proiecte.

“Fără a fi o surpriză, domeniul cercetării şi dezvoltării a consemnat o creştere semnificativă de 23%, înregistrând şi o creştere de 64% a numărului de noi locuri de muncă create. Sectorul producţiei a înregistrat o creştere de 5%, însă numărul locurilor de muncă a scăzut cu 12%, investitorii declarându-se îngrijoraţi de costul ridicat al forţei de muncă în Europa”, se precizează în studiul EY.

Sursa investiţiilor

Sursa majoră de investiţii străine directe în Europa o reprezintă Investiţiile intra-europene, însă, în materie de investiţii per ţară, SUA se meţine pe poziţia de principală sursă de investiţii în Europa.

Anul trecut s-a înregistrat un număr de 1.207 proiecte de investiţii dinspre Statele Unite spre Europa, în creştere cu 26%.

“Per ansamblu, totalul investiţiilor provenind dinspre SUA a înregistrat, totuşi, o scădere de 2%. Spre deosebire, investiţiile venind dinspre ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) au înregistrat o intensificare semnificativă, cu o creştere de 28% a numărului de proiecte (la 313) şi crearea unui număr de 16.900 de noi locuri de muncă, în creştere cu 37%”, se explică în raportul European Attractiveness Survey.

În acelaşi timp, investiţiile provenind din China s-au triplat în ultimii şase ani, iar investiţiile din India şi Rusia au consemnat un record absolut anul trecut.

S-a raportat, de asemenea, o creştere semnificativă, de 37%, a numărului de noi locuri de muncă create prin investiţiile provenind din ţările BRIC.

Londra a atras jumătate din proiectele din Marea Britanie

“Îmbunătăţirea sau declinul atractivităţii anumitor ţări în privinţa investiţiilor străine directe a fost decisă de activitatea din principalele oraşe. Proiectele de investiţii din Londra au crescut cu 21%, la 380”, se mai spune în studiu.

La ora actuală, Londra a atras aproape jumătate din proiectele de investiţii străine directe din Marea Britanie, deţinând cel mai mare procent din Europa.

În plus, marile oraşe germane Düsseldorf şi Darmstadt au avut, de asemenea, creşteri importante ale proiectelor de investiţii, de 25% şi, respectiv, 40%.

Helsinki a fost oraşul cu cea mai rapidă creştere a proiectelor de investiţii din Europa, cu aproape 50% mai multe decât în anul anterior, iar alte mari oraşe europene, precum Paris, Barcelona şi Dublin nu au reuşit să atragă la fel de multe investiţii noi, acest lucru având un impact major asupra poziţionării ţărilor din care fac parte în clasamentele generale.

Marele perdant – Europa de Est

Sondajul EY din acest an include şi o analiză privind impactul celor cinci ani de criză şi de recesiune asupra investiţiilor străine directe în Europa.

Astfel, comparând situaţia din 2009-2013 cu cea din 2004-2008, Europa de Est a fost marele perdant în urma crizei, cu o scădere de 12% a numărului de proiecte de investiţii, în timp ce Europa de Vest a înregistrat o creştere de 19%.

“Dintre cele mai importante pieţe, Germania a fost desemnată câştigătoare, cu un număr de proiecte de investiţii atrase mai mult decât dublu comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a înregistrat o creştere mai modestă a numărului de proiecte de investiţii, de 12%, în timp ce Franţa a stagnat. Alţi „câştigători” din rândul pieţelor mari au fost Spania, Olanda, Rusia şi Irlanda. Primii cinci „perdanţi” au fost din rândul pieţelor Est-Europene, ţări ca România, Ungaria şi Bulgaria, unde toate investiţiile s-au redus la jumătate în această perioadă”, au explicat realizatorii studiul.

Studiul mai arată că investitorii sunt mult mai încrezători în potenţialul Europei, în condiţiile în care sfârşitul recesiunii a schimbat perspectiva investitorilor internaţionali.