Stiri: Finante

Titluri de stat TEZAUR iulie 2022

România, recunoaştere internaţională în domeniul educaţiei financiare

01.05.2017

România este nominalizată la unul dintre premiile acordate de către Child and Youth Finance International (CYFI) pentru proiectele de educaţie financiară destinate copiilor şi tinerilor. Distincţiile vor fi oferite în cadrul Global Inclusion Awards 2017, care va avea loc pe data de 3 mai 2017, la Berlin, sub înaltul patronaj al Preşedinţiei Germane a G20.

Includerea României pe această listă vine ca urmare a implementării proiectelor şi programelor derulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Banca Naţională a României (BNR) şi Ministerul Educaţiei Naţionale în domeniul educaţiei financiare.

România candidează la categoria CYFI Country Award, în cadrul căreia vor fi acordate cinci premii, câte unul pentru fiecare regiune din lume. Alături de ţara noastră au fost nominalizate, din regiunea Europa și Asia Centrală, Azerbaijan, Georgia, Letonia și Rusia.

Educația financiară reprezintă o prioritate strategică pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară. Încă de acum doi ani, ASF a iniţiat demersuri educaționale pentru creșterea gradului de înțelegere a conceptelor, noțiunilor și a mecanismelor financiare, cu scopul diminuării excluziunii financiare și a creşterii nivelului viitor de bunăstare economică.

În prezent, ASF derulează o serie de programe destinate educației financiare, care se desfășoară la nivel naţional atât în învăţământul gimnazial, liceal, cât şi în cel universitar. Autoritatea s-a alăturat și în acest an evenimentelor internaționale Global Money Week (GMW, 27 martie – 2 aprilie) în cadrul cărora s-a desfășurat, în premieră, Gala Premiilor EduFin, care a celebrat excelenţa în domeniul educaţiei financiare.

Child and Youth Finance International (CYFI) este o organizaţie non-profit fondată în Amsterdam care își propune să îmbunătăţească gradul de incluziune financiară și educația pentru integrarea în economie a copiilor și a tinerilor, astfel încât fiecare copil, la absolvirea școlii primare, să aibă cunoștințe financiare și să fie capabil să-și administreze un cont de economii. Lansată în 2012, mișcarea globală CYFI adresată tinerilor s-a extins în mai mult de 140 de țări din întreaga lume.