Pe data de 14 decembrie, România sărbătoreşte 60 de ani de la aderarea la Organizația Națiunilor Unite. Astfel, în urmă cu șase decenii, la 14 decembrie 1955, a fost adoptată Rezoluţia 995 a Adunării Generale a ONU prin care ţara noastră, alături de alte 15 state, a fost admisă ca membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. România a fost, în tot acest timp, un membru activ al Organizaţiei, cu iniţiative şi propuneri constructive de acţiune în cele trei domenii majore de activitate: pacea şi securitatea internaţională, dezvoltarea şi drepturile omului.
Cu acest prilej aniversar, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a transmis următorul mesaj:
„Diplomaţia multilaterală a fost şi va rămâne o prioritate a politicii externe a României. Sistemul ONU va continua să reprezinte spațiul în care România îşi promovează interesele naţionale, aducându-și, în același timp, contribuția în domeniile păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltării, drepturilor omului şi în cel umanitar, la nivel mondial”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu
În decursul celor 60 de ani de când România este membru al ONU, țara noastră a fost aleasă de mai multe ori ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate şi ca membru al Consiliului Economic şi Social şi, respectiv, Consiliului Drepturilor Omului, organisme principale ale sistemului ONU.
„Diplomația română va continua să fie la fel de activă și pe viitor, pentru atingerea obiectivelor prioritare pentru România, în acest cadru multilateral, cu accent pe contribuţii de substanţă la dezbaterile legate de promovarea păcii, dezvoltarea socială, aplicarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, organizarea primei ediţii a Forumului democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept și onorarea angajamentelor în ceea ce priveşte contribuţiile la operaţiunile ONU de menţinere a păcii”, a declarat ministrul Lazăr Comănescu.